Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cursele suburbane din Găgăuzia ar putea fi eliminate: Iată motivul

Общественный транспорт
Общественный транспорт - Sputnik Moldova, 1920, 18.11.2021
Abonare
Transportatorii auto din Găgăuzia sunt nemulțumiți de creșterea prețurilor la combustibil și a pieselor de schimb. Aceștia amenință cu închiderea curselor suburbane.
,CHIȘINĂU, 18 nov - Sputnik. Șoferii curselor suburbane din Unitatea Teritorial Administrativă Găgăuzia sunt nevoiți să-și sisteze activitatea temporar sau chiar definitiv. Motivul este creșterea prețurilor la combustibil și reducerea semnificativă a fluxului de pasageri.
Șoferii de microbuze înțeleg că o creștere a tarifelor pentru serviciile de transport nu vor soluționa problema, ci mai degrabă o vor agrava. În context, aceștia solicită ajutor Guvernului.

„Prețurile la combustibil și la piesele de schimb au crescut foarte puternic. Nicio atenție din partea Guvernului, chiar dacă au subvenționat această zonă. Am fost aruncați pe marginea traseului – descurcați-vă cum vreți. Venind acasă, nu știu ce să fac – să cumpăr combustibil, anvelope sau să dau bani familiei”, a declarat pentru Sputnik Moldova Serghei, șoferul cursei „Comrat-Kirsovo”.

Situația este agravată și de faptul că locuitorii Autonomiei folosesc tot mai mult vehicule de ocazie. Șoferii sunt siguri că, dacă vor crește prețul pentru călătorii, nu vor mai avea pasageri. Nici astăzi nu toate locurile din autobuze sunt ocupate de pasageri.
„Dacă vor crește prețurile la călătorii, voi refuza să mai circul pe traseul Comrat-Kongaz. Oamenii nu urcă în autobuz nici măcar cu 13 lei, iar dacă prețul este chiar de 15 lei, se vor întoarce cu totul. Oamenii apelează la autostop, acolo o călătorie costă doar 10 lei. Dacă statul dictează prețul călătoriei, atunci ar trebui să ne pună la dispoziție combustibil la prețuri mai mici”, ne împărtășește părerea șoferul Veaceslav.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 12.11.2021
Economie
Prețurile la carburanți se schimbă din nou: Cu cât vom putea procura mâine combustibilul
Unele curse din Găgăuzia au fost deja reduse. Dacă în urmă cu un an erau 16 curse pe zi de la Comrat până în satul Kongazchik, astăzi au mai rămas doar 10. Și din șapte câte erau înainte până la Avdarmu, astăzi sunt doar patru.
Astfel de reduceri au afectat aproape toate zonele. A scăzut și numărul curselor către Chișinău. Unele sate s-ar putea să rămână fără autobuze din cauza creșterii prețului la carburanți, spune directorul stației de autobuz Comrat, Vladimir Ceban.
„Sunt sate unde se face o singură cursă. Acestea circulă aproape „goale”, sunt foarte puțini pasageri. Șoferii încă lucrează, dar deja se gândesc să plece. Nu mai vor să circule pentru că nu le este profitabil”, spune Vladimir Ceban.
Pasagerii îi înțeleg pe șoferi și problema lor, dar în același timp se gândesc că majorarea tarifelor pentru călătorii îi va lovi dur la buzunare.
Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto a anunțat că pe data de 25 noiembrie 2021, în Piața Marii Adunări Naționale se va desfășura protestul transportatorilor rutieri de persoane. Motivul organizării protestului reprezintă dezacordul transportatorilor cu politica tarifară aplicată de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale la serviciile de transport rutier.
Protest transportatori, 09 octombrie 2019 - Sputnik Moldova, 1920, 18.11.2021
Societate
Transportatorii ies din nou în stradă: Ce tarife cer pentru călătorie
Fluxul de știri
0