Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Omoruri rituale în nordul țării: Două tinere ucise la interval de 11 ani

CC0 / Pixabay / Republica / Ucigaș
Ucigaș - Sputnik Moldova, 1920, 18.11.2021
Abonare
A omorât doi oameni la o distanţă de 14 ani, după ce a fost eliberat din Spitalul de Psihiatrie Bălţi. După 20 de ani de la primul caz, Sputnik Moldova, vă prezintă detalii despre crimele care au înfricoşat locuitorii unei localităţi din nordul ţării.

Prima victimă – concubina suspectului

Primul omor a fost comis la sfârşitul lunii martie, anul 2002. S-a întâmplat în centrul oraşului Edineţ.
Suspectul şi concubina sa se aflau pe teritoriul unei grădini publice în apropiere de bazinul de înot din centrul oraşului.
Potrivit rechizitoriului Tribunalului Bălţi, bărbatul a bătut femeia cu o deosebită cruzime, apoi a târât-o într-un complex de înot, unde i-a aplicat mai multe lovituri puternice, iar în consecință aceasta a murit. În scurt timp, suspectul a fost reţinut şi audiat în cadrul fazei de urmărire penală.
Atunci, el a declarat că victima l-ar fi rugat, cu ajutorul unui ritual, să facă astfel încât un alt băiat să se îndrăgostească de ea.
„Ea (victima - n.red) a ieşit din maşină și el (suspectul n.red) i-a dat o carte să o citească. Ea a citit de trei ori, după care el a simţit o stare de frică”, se arată în hotărârea Tribunalului Bălţi în care se menționează că după asta individul a ucis femeia cu deosebită cruzime.
La aceleaşi audieri, suspectul a recunoscut faptul că a lovit-o. În anul 2002, atunci când s-a produs acest omor, individul avea 21 de ani.
În timpul investigaţiilor, oamenii legii au solicitat, de asemenea, efectuarea unei expertize psihiatrice a acestuia. Raportul a dat următorul verdict – „ Ş.V. suferă de o maladie psihică cronică, schizofrenie pe fundal organic cu sindrom delirant”, se arată în materialele dosarului penal.
Cu alte cuvinte, acesta nu era în deplinătatea facultăţilor mentale în momentul comiterii infracţiunii, fiind lipsit de capacitatea de a-şi da seamă de acţiunile sale.
Ulterior, instanţa a decis ca tânărul să fie recunoscut nevinovat, pentru că suferă de o maladie cronică, fiind îndreptat spre tratament prin constrângere cu supraveghere rigurioasă într-un spital de boli mentale.

Eliberat din psihiatrie – comite al doilea omor

Timp de 11 ani, individul s-a aflat, pe rând, la Spitalul de Psihiatrie din Bălţi, apoi la cel din Chişinău, după care a fost transferat înapoi la instituţia medicală din nordul ţării.
În 2011, la solicitatea medicilor de la Bălţi, judecătoria oraşului decide ca suspectul să fie eliberat din instituţia medicală.
„De către Spitalul de Psihiatrie Bălţi a fost înaintată propunerea privind revocarea măsurii de constrângere cu caracter medical în privinţa lui Ş.V. deoarece starea sănătăţii bolnavului s-a îmbunătăţit. (...)
Procurorul şi avocatul în şedinţa de judecată solicită admiterea demersului.
(...) Instanţa dispune încetarea aplicării măsurilor de constrângere cu caracter medical în privinţa lui Ş.V. cu trecerea la tratament în baze generale de condiţii de supraveghere obişnuită la evidenţa medicului psihiatru şi a medicului de familie”, se arată în hotărârea Judecătoriei Bălţi.
Astfel, după 11 ani, tânărul revine acasă.
Cinci ani mai târziu, în noiembrie 2016, acesta este suspectat de comiterea unui alt omor. Victima fiind o tânără de 26 de ani, vecină cu acesta.
Centrul de Medicină Legală  - Sputnik Moldova, 1920, 28.07.2021
Oameni, locuri și istorii
Pandemia continuă: Ce se întâmplă cu adevărat la morgă în Moldova
Potrivit materialelor din cadrul dosarului penal, tânărul, împreună cu tatăl şi fratele său, au efectuat lucrări de construcţie la domiciul victimei, iar acolo cei doi s-au și cunoscut.
În seara săvârșirii crimei, suspectul a venit în vizită cu o sticlă de şampanie. Fata însă nu a consumat alcool.
Peste două zile de la acea vizită, ea a fost găsită moartă, pe canapeaua din cameră, de către sora sa.
„Ş.L. a fost depistată într-o odaie din casă, pe pat, în poziţia pe aşezute, înclinată spre stânga, având vătămări corporale vizibile”, se arată în materialele dosarului.
La faţa locului, lângă cadavrul victimei, oamenii legii au găsit o cutie de cărţi de joc, cinci lumânări specifice (n.r. din materialele dosarului) ritualurilor religioase, una fiind în aprinsă, o candelă, un semn zodiacal şi mai mule cărţi taro.
Preţ de un an de la acest omor, oamenii legii au încercat să dea de urma suspectului, însă fără succes. Nici la scurt timp de la comiterea infracţiunii nu a fost posibilă identificarea locului aflării acestuia, iar ancheta a bătut pasul pe loc până în 2017.

Suspectul – găsit mort

La începutul lunii martie 2017, Inspectoratul de Poliţie Edineţ a primit un apel telefonic – „în unul din bazinele acvatice de pe teritoriul grădinii publice „Vasile Alecsandri” din oraşul Edineţ a fost depistat cadavrul unei persoane.”
În urma expertizei medico-legale, s-a stabilit că victima este suspectul celor două crime comise anterior. Deasupra cadavrul a fost găsit, de asemenea, un rucsac ce conţinea o sticlă de votcă, patru lumânări de parafină, un cuţit, un telefon mobil şi alte lucruri.
Penitenciarul Rusca - Sputnik Moldova, 1920, 16.09.2021
Societate
Prunci de până la trei ani, după gratii - păcatele cui le ispășesc
Conform aceleiaşi expertize – „de apreciat cauza decesului lui Ş.V. din motivul stării avansate de putrefacție este imposibil. La examinarea cadavrului, leziuni corporale nu s-au depistat. În proba sângelui s-a stabilit alcool etilic în cantitate de 1,54 de procente.”
O lună mai târziu, oamenii legii au decis încetarea urmăririi penale în cazul celui de-al doilea omor, pe motiv că principalul suspect a decedat.
Fluxul de știri
0