Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Veste bună pentru moldovenii care muncesc în străinătate: Din ce țări vor primi pensii

© Sputnik / Mihai Carausbani
bani - Sputnik Moldova, 1920, 18.11.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Deputații au ratificat Acordurile în domeniul securității sociale cu două state. Astfel, moldovenii care au muncit sau muncesc legal în aceste țări vor putea primi pensii din aceste state.
CHIȘINĂU, 18 nov - Sputnik. Veste bună pentru moldovenii care au lucrat sau încă lucrează legal în Italia și Grecia. Acum, aceștia, la atingerea vârstei de pensionare, vor putea beneficia de pensii din aceste țări. O decizie în acest sens a fost luată de deputații din Parlament, care au votat astăzi ratificarea Acordurilor dintre Republica Moldova cu cele două state.
Mai exact, este vorba despre Acordul cu Republica Italiană în domeniul securității sociale, semnat la Roma pe 18 iunie 2021 și Acordul în domeniul securității sociale cu Republica Elenă, semnat pe 8 septembrie 2021.
Aceste documente vor stabili un cadru de garanții de securitate socială pentru lucrătorii migranți din Republica Moldova. Astfel, moldovenii care au muncit sau muncesc în Italia și Grecia și au plătit contribuții sociale la stat, vor beneficia de pensii pentru limită de vârstă, pensii de dizabilitate cauzată de afecțiuni generale, pensii și indemnizații de dizabilitate în urma accidentelor de muncă sau cauzate de boli profesionale, dar și pensii de urmaș.
Totodată, conform prevederilor din aceste acorduri, fiecare stat contractant va achita partea de pensie calculată proporțional perioadei de asigurare realizate pe teritoriul propriu. Astfel, moldovenii vor putea primi pensiile din Italia și Grecia, aflându-se deja în Moldova și invers, vor primi pensiile din Moldova, locuind în Italia sau Grecia.
Este de menționat faptul că pensiile vor putea fi oferite după ce și Parlamentul Italiei, dar și cel al Greciei vor ratifica aceste acorduri.
Deputați în Parlamentul Republicii Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 18.11.2021
Societate
„Bicicleta, frigiderul și televizorul nu sunt un impediment”: La ce s-a referit Igor Grosu
Precizăm că până în prezent, Republica Moldova a semnat acorduri de securitate socială cu 16 state, dintre care 14 sunt în vigoare.
Fluxul de știri
0