Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Europa a stopat Nord Stream–2 și prețurile au explodat

© Sputnik / Dmitrij Leltschuk / Accesați arhiva multimediaСтроительство газопровода "Северный поток — 2" в городе Любмин в Германии
Строительство газопровода Северный поток — 2 в городе Любмин в Германии - Sputnik Moldova, 1920, 18.11.2021
Abonare
Lansarea Nord Stream - 2 a fost din nou amânată, de data aceasta din cauza birocrației germane. Agenția Federală a Rețelelor din Germania a suspendat certificarea proiectului. Nu este exclus și un substrat politic.
CHIȘINĂU, 18 nov - Sputnik, Irina Badmaeva. RIA Novosti a aflat cum va afecta această întârziere Gazpromul și prețurile gazelor.

Încă un obstacol

Cotațiile la gaz în Europa au sărit în sus cu aproape 17% într-o singură zi și, pentru prima dată în a doua jumătate e lunii octombrie, au depășit nivelul de 1 100 de dolari la mia de metri cubi.
Aceasta este o reacție la faptul că autoritatea germană de reglementare în energie a cerut să aducă structura juridică a operatorului independent Nord Stream 2 AG (cu sediul în orașul elvețian Zug) în conformitate cu legile locale.
Este necesar să se creeze întreprinderi germane fiice (ale operatorului independent Nord Stream 2 AG, cu sediul în orașul elvețian Zug – n.n.) subsidiară - proprietarul și operatorul părții conductei care străbate teritoriul Republicii Federale Germania.
Cerințele vor fi îndeplinite. Ei vor crea o „fiică”, îi vor transfera active și angajați. Apoi, din nou, va trebui să trimită documente la Agenția Federală a Rețelelor.
Problema i-a făcut nervoși pe comercianți. „Piața se aștepta la o lansare în ianuarie 2022, fapt care ar fi permis umplerea capacităților de stocare subterană a gazelor cu 26% (17,2 miliarde de metri cubi). Din cauza acestei amânări, UE se va lipsi de aproape patru miliarde. Acest lucru va duce la întreruperi de curent”, avertizează Maxim Cerneaev, conf. univ., decan adjunct al Facultății de Economie a Universității RUDN.
Ca să nu înghețe la iarnă, europenii ar trebui să se grăbească.
Nord Stream 2 a fost finalizat pe 10 septembrie. Autoritatea de reglementare germană a început să verifice conformitatea cu standardele tehnice. Trebuia să dureze patru luni. Apoi - la Comisia Europeană.
Acum gazul nu va fi livrat până în primăvară, spun analiștii. Dar poate chiar și până în vară.
Aceasta înseamnă că creșterea prețurilor va continua. "Pentru cea mai mare parte a iernii, prețurile spot pe piața europeană de gaze vor rămâne de peste o mie de dolari. Uneori pot ajunge și până la o mie și jumătate", prezice Pyotr Pușkarev, economist de top la centrul de informare și analiză TeleTrade.
Amânând livrările rusești de gaz, europenii leagănă barca sub ei. Prețurile pot crește cu cinci - opt procente pe lună.
Iar cumpărătorii stau la coadă la Gazprom. China este pregătită să majoreze importurile. Acolo producția industrială a accelerat la trei procente și jumătate în termeni anuali.
Cererea Turciei la gaze naturale este, de asemenea, în creștere. Ankara cumpără atât pentru consumul intern, cât și pentru tranzitul către sudul Europei.
Acum este mai profitabil să furnizezi surplusul în Asia. Combustibilul ajunge în Europa la prețuri specificate în contractele pe termen mediu. Creșterea bruscă a prețurilor nu îi afectează în mod direct pe europeni. „Se pare că este o întârziere de la șase până la nouă luni - așa funcționează formula costului”, a spus sursa.
Import-export - Sputnik Moldova, 1920, 18.11.2021
Rusia
Creșterea „exporturilor secrete” din Rusia către state membre NATO

Să câștigi cu chestii simple

Analiștii nu văd în suspendarea certificării o rea intenție. Prea mulți bani au investit în acest proiect acționarii germani Uniper și Wintershall, precum și OMV-ul austriac, Engie francez, Royal Dutch Shell, care este britano-olandez. Partenerii europeni ai Gazprom au finanțat conducta în proporție de 50%.
Anterior, Ministerul German al Economiei a finalizat analiza Nord Stream 2. Raportul spune că proiectul nu amenință securitatea aprovizionării cu gaze către Germania și Uniunea Europeană.
Este interesant că problema cu certificarea a apărut pe fondul crizei imigrației de la granița Belarus-poloneză - la câteva zile după declarația președintelui Belarusului Alexander Lukașenko despre gazoductul Iamal-Europa.
“Îi încălzim, ei însă ne amenință că vor închide granița. Și dacă oprim gazele naturale acolo? Prin urmare, aș recomanda conducerii poloneze, lituanienilor și altor oameni fără cap să se gândească înainte de a vorbi”, a avertizat el.
În plus, compania ucraineană „Naftogaz” a fost admisă la certificare. Fără dreptul de veto - Kievul își va putea exprima doar opinia. Cu toate acestea, acest lucru este semnificativ.
Proiectul rusesc continuă să-i pună bețe-n roate. Acest lucru le convine furnizorilor de gaze naturale lichefiate (GNL). În primul rând, celor din Statele Unite și Qatar, care sunt aproape de grupurile financiare americane.
Această amânare le va permite să câștige. În plus, vor folosi acest lucru pentru a impulsiona investițiile în terminalele GNL. De exemplu, în Polonia și Germania. O astfel de infrastructură există în Italia și Marea Britanie. Dar nici măcar aceste țări nu se grăbesc să renunțe la gazul mai ieftin.
GNL din câmpurile rusești Novatek din Iamal ar putea concura cu GNL-ul american. Cu toate acestea, patru - șase luni este o perioadă prea scurtă pentru a realoca cotele de piață.
Este puțin probabil ca fabricile europene să treacă la GNL. Mai degrabă, fabricile din Germania, Austria și Țările de Jos vor reveni temporar la cărbune. Consumatorii obișnuiți sunt o altă problemă. Printre aceștia, probabil că vor fi mai mulți oameni care vor să treacă rapid la turbine eoliene și panouri solare.
Nimeni nu poate numi data exactă a lansării gazoductului. Sunt multe obstacole - politica, birocrația. Dar este deja clar că Nord Stream 2 este un proiect unic: aduce bani chiar și atunci când este inactiv.
Nord Stream - Sputnik Moldova, 1920, 16.11.2021
Rusia
Germania a suspendat certificarea proiectului „Nord Stream 2”
Fluxul de știri
0