Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Rusia cere semnarea unui acord care să prevină cursa înarmărilor în spațiu

© Sputnik / Alexeï Maïchev / Accesați arhiva multimediaMinisterul Afacerilor Externe al Rusiei
Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei  - Sputnik Moldova, 1920, 17.11.2021
Abonare
Ministerul de Externe al Federației Ruse a chemat la elaborarea unui mecanism care să prevină cursa înarmărilor în spațiul cosmic.
CHIȘINAU, 17 nov - Sputnik. Moscova consideră că este necesar să se înceapă elaborarea unui instrument juridic internațional pentru a preveni cursa înarmărilor în spațiul cosmic cât mai curând posibil, a declarat reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.
"Spre deosebire de Washington, Rusia nu a fixat în documentele sale doctrinare sarcina de a atinge superioritatea militară în spațiul cosmic. Dimpotrivă, încă de la începutul explorării spațiului, menținem o linie consecventă de prevenire a unei curse a înarmării și supremației militare în spațiul cosmic (PAR) și păstrarea spațiului în scopuri pașnice. În acest sens, considerăm că este necesar să se procedeze cât mai curând la coordonarea unui instrument internațional obligatoriu din punct de vedere juridic asupra cursei înarmării și supremației militare în spațiul cosmic”, afirmă spune Maria Zaharova în comentariul ei postat pe site-ul serviciului diplomatic rus, care este citat de RIA Novosti.
„Există o bază pentru o astfel de muncă - proiectul de tratat ruso-chinez privind prevenirea plasării de arme în spațiul cosmic, utilizarea forței sau amenințarea cu forța împotriva obiectelor spațiale”, a spus Zaharova.
Acord propus de Rusia ar putea include interzicerea desfășurării oricăror tipuri de arme în spațiu, precum și utilizarea forței sau amenințarea cu forța în spațiu, din spațiu sau în legătură cu spațiul, a subliniat ea.
Rusia este pregătită să discute întregul spectru de probleme de securitate spațială cu toate țările interesate, inclusiv cu Statele Unite, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.
„Confirmăm disponibilitatea noastră de a discuta întregul spectru de probleme de securitate spațială cu toate statele interesate, inclusiv cu Statele Unite.
Suntem convinși că lansarea negocierilor privind semnarea unui acord internațional care interzice desfășurarea oricăror tipuri de arme în spațiul cosmic, utilizarea sau amenințarea cu utilizarea forței împotriva sau cu obiecte spațiale este modalitatea corectă de a reduce tensiunile și de a înlătura preocupările state în contextul asigurării securității activităților spațiale”, a spus Zaharova în comentariul ei postat pe site-ul serviciului diplomatic.
Министр обороны РФ Сергей Шойгу - Sputnik Moldova, 1920, 16.11.2021
Rusia
Sistem rusesc ce distruge sateliții artificiali în cosmos
Fluxul de știri
0