Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Sistem rusesc ce distruge sateliții artificiali în cosmos

© Sputnik / Ministry of defence of the Russian Federation / Accesați arhiva multimediaМинистр обороны РФ Сергей Шойгу
Министр обороны РФ Сергей Шойгу - Sputnik Moldova, 1920, 16.11.2021
Abonare
Ministerul Apărării al Federației Ruse, Serghei Șoigu, a anunțat că rușii au testat cu succes un sistem capabil să distrugă sateliții artificiali în spațiul cosmic.
CHIȘINAU, 16 nov - Sputnik. Ministrul Apărării, Serghei Şoigu, a confirmat că trupele ruse au finalizat cu succes testarea sistemului anti-satelit.

“Acesta a distrus cu acuratețe un satelit vechi. Fragmentele rezultate în urma exploziei nu prezintă niciun pericol pentru activitatea în spațiul cosmic”, a declarat Șoigu în cadrul deplasării de lucru în regiunea Voronej, fiind citat de RIA Novosti.

Anterior, și Ministerul Apărării al Rusiei a anunțat desfășurarea acestor teste, în urma cărora a fost distrus satelitul “Țelina-D”, care se afla pe orbită din 1982.
Precizăm că Washingtonul a declarat că anume din cauza acestui experiment efectuat în spațiul cosmic pe lângă Stația Spațială Internațională a trecut ă grămadă de deșeuri cosmice, ceea ce ar însemna că aceste deșeuri sunt fragmente din satelitul distrus de ruși. Moscova a respins aceste acuzații, iar Ministerul Apărării a precizat că fragmentele rezultate din distrugerea satelitului nu prezintă pericol pentru stațiile orbitale și aparatele cosmice – lucrul pe care americanii îl cunosc. Ministerul rus al Apărării a mai menționat că astfel de experiențe anterior au efectuat SUA, China și India.
Tot Ministerul rus al Apărării mai precizat că Pentagonul dezvoltă și testează în mod activ pe orbită cele mai moderne mijloace de luptă, inclusiv modificări ale navei spațiale fără pilot X-37.
Rusia, și anterior URSS, pledează de mai bine de 40 de ani pentru încheierea unui acord care să interzică amplasarea armelor în cosmos sau folosirea forței în spațiul cosmic. Moscova a înaintat în mod repetat această propunere Adunării Generale a ONU pentru examinare.
Fluxul de știri
0