Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Dezvăluiri exclusive despre dublul omor din Fălești: Ce spune avocatul unui suspect

© Sputnik / Anatolii KiriakAcces interzis - Poliția
Acces interzis - Poliția - Sputnik Moldova, 1920, 17.11.2021
Abonare
Unul dintre suspecții dublului omor din Fălești a fost plasat în arest la domiciliu, fapt ce a stârnit revolta apropiaților tinerilor uciși, care au ieșit la proteste, considerând prea blândă măsura preventivă. Iată ce spune Procuratura și avocatul bănuitului.
CHIȘINĂU, 17 nov - Sputnik. În cadrul ședinței de judecată care a avut loc sâmbătă, la Judecătoria Bălți, sediul Fălești, magistrații au decis să aplice măsura preventivă de arest la domiciliu în cazul unuia dintre suspecții dublului omor din satul Hiliuți, raionul Fălești, care a avut loc la începutul acestei luni.
Decizia instanței a fost luată în contextul în care la începutul lunii noiembrie, într-o fâșie forestieră din satul Hiliuți au fost depistate corpurile neînsuflețite a doi tineri, care au fost omorâți pentru că ar fi trișat în cărți. Anterior, oamenii legii au anunțat că au reținut patru suspecți și că sunt în căutarea altor participați în comiterea infracțiunii.
Astfel, în urma măsurilor de investigații, în data de 12 noiembrie, au fost identificate și alte două persoane care ar fi fost implicate în dublul omor. Este vorba despre un tânăr de 18 ani și altul de 20 de ani, ambii din orașul Sângerei. Pe ultimul magistrații l-au plasat în arest la domiciliu.
Această decizie a instanței a trezit un val de nemulțumiri în rândul rudelor și prietenilor celor doi tineri omorâți. Aceștia consideră că magistrații au stabilit o măsură preventivă prea blândă pentru tânărul de 20 de ani, care este bănuit că ar fi fost implicat în dublul omor din Fălești. În consecință, apropiații tinerilor uciși au ieșit la un protest în fața Judecătoriei Bălți, sediul Fălești.

„Cerem dreptate. Ucigașii trebuie să stea la pușcărie”, au scandat rudele și apropiații celor doi tineri uciși la Fălești.

Unul dintre protestatari a declarat pentru presa locală că nu este de acord cu decizia magistraților.
„De ce l-au lăsat în arest la domiciliu pe unul dintre suspecți? Poate judecătorul nu înțelege toată cruzimea cu care au fost bătuți acești doi tineri. Judecătorul nici nu iese să ne explice de ce acest tânăr nu a fost plasat în arest”, a menționat unul dintre protestatari.

Ce spune apărarea

Redacția Sputnik Moldova a reușit să obțină comentariul avocatului acestui tânăr, suspectat că ar fi fost implicat în comiterea dublului omor din Fălești, care a fost plasat în arest la domiciliu. Dumitru Buliga susține că clientul său nu este vinovat de comiterea infracțiunilor care îi sunt incriminate.

„Chiar dacă se afla în momentul când s-a inițiat acel conflict la locului faptei, este vorba de domiciliul unei persoane, din contra, el a intervenit ca să-i despartă și, în consecință, el a fost amenințat că, dacă se implică, atunci o va încasa și el. În așa mod, el a reacționat ca și fiecare dintre noi, el a părăsit acel loc, nedorind să asiste la acel conflict. Mai departe ce s-a întâmplat, ce au făcut celelalte persoane vizate în cauza penală, el nu cunoaște, decât din cele ce a aflat ca urmare a punerii lui sub învinuire”, a declarat avocatul Dumitru Buliga.

Apărătorul a mai spus că procurorul nu a putut prezenta probe care să demonstreze existența unei bănuieli rezonabile că tânărul de 20 de ani ar fi fost implicat în comiterea dublului omor. Mai mult, Dumitru Buliga a precizat că nu există niciun temei pentru arestarea tânărului, deoarece nu există riscul eschivării sau a influențării mersului normal al urmării penale.
„Clientul meu, de fapt, a contribuit activ la stabilirea adevărului, fapt ce a indicat asupra lipsei unor temeiuri de arestare pe deoparte, iar pe de altă parte faptul că el pledează nevinovat nu poate fi interpretat în detrimentul libertății acestuia”, a precizat avocatul.
În context, Dumitru Buliga afirmă că la etapa urmării penale și până la existența unei hotărâri definitive a instanței se aplică principiul prezumției nevinovăției.
Girofarul mașinei de poliție - Sputnik Moldova, 1920, 05.11.2021
Societate
Video: Momentul reținerii suspecților în comiterea dublului omor din Hiliuți
„După ce cazul a fost făcut public, el a aflat despre faptul că acele două persoane au fost ucise și în consecință, aflând din mass-media, el nu a încercat să se eschiveze. (...) El s-a aflat în continuare la domiciliul său și a fost reținut la domiciliu. Deci, el nici nu a avut motiv ca să se eschiveze, dacă să recurgem la aceste aspecte, deoarece el se simte nevinovat”, a precizat Buliga.
Avocatul mai spune că, dacă instanța ar fi aplicat măsura preventivă de arest în izolator, atunci acest lucru i-ar fi afectat tânărului activitatea sa educațională, deoarece el este student la Universitatea Agrară din Moldova și trebuie să se prezinte online la orele de curs.
Mai mult, Buliga afirmă că tânărul are probleme cu vederea, iar arestarea lui ar fi dus la afectarea stării de sănătate.
„Noi am pledat pentru aplicarea unei măsuri preventive alternative arestării și este vorba despre eliberarea provizorie sub control judiciar, ca pe deoparte să fie asigurat acel echilibru între drepturile fundamentale ale clientului meu și mersul normal al urmării penale. Din aceste considerente, am atacat și noi cu recurs încheierea de aplicare în privința clientului meu a măsurii preventive de arest la domiciliu”, susține avocatul Dumitru Buliga.

Ce spune Procuratura

Redacția Sputnik Moldova a solicitat o reacție în acest sens și din partea Procuraturii Generale. Procurorul responsabil de comunicarea cu mass-media al Procuraturii Generale, Mariana Cherpec, a declarat că procurorii pe caz nu sunt de acord cu decizia instanței de a plasa tânărul de 20 de ani în arest la domiciliu și că aceștia au mers cu un recurs la Curtea de Apel.

„Motivele invocate de către magistrații primei instanțe, procurorii le consideră ca fiind neîntemeiate și insistă pe plasarea în arest preventiv în izolatorul de detenție preventivă a persoanei date”, a declarat procurorul responsabil de comunicarea cu mass-media al Procuraturii Generale, Mariana Cherpec.

Amintim că pe 4 noiembrie, în fășia forestieră din sectorul de vile de lângă satul Hiliuți, raionul Fălești, au fost depistate corpurile neînsuflețite a doi tineri. Cei doi erau locuitori ai orașului Bălți și aveau 25 și 26 de ani.
Anterior, în cadrul briefingului organizat de IGP, șeful-adjunct al Inspectoratului Național de Investigații, Igor Zglavuță, a menționat că cei doi tineri au fost omorâți din motiv de răzbunare pentru că ar fi trișat în timp ce jucau cărți cu un grup de criminali. Cei doi au reușit să câștige o sumă de trei mii de euro, iar suspecții nu le-ar fi putut ierta faptul că au trișat. Astfel, tinerii au fost ademeniți sub pretextul că suspecții ar fi vrut să-și ia revanșa și să mai joace o partidă de cărți.
Tinerii au mers la locul indicat, iar acolo au fost imobilizați, încărcați în mașină și duși în pădurea din Hiliuți. Acolo, cei doi tineri au fost bătuți în cap cu o rangă de metal până la moarte, iar mașina care îi aparținea uneia dintre victime și cu care au fost duși tinerii în pădure a fost incendiată.
Potrivit Poliției, cei suspectați de comiterea dublului omor din Hiliuți riscă detenție pe viață. La o zi după depistarea corpurilor neînsuflețite ale tinerilor, Poliția a anunțat că patru suspecți au fost reținuți și că aceștia au antecedente penale, iar la momentul încătușării a fost necesară intervenția mascaților de la Fulger, pe motiv că doi dintre ei erau înarmați. Doi dintre suspecți au fost reținuți în timp ce se aflau acasă, iar doi au fost reținuți în stradă.
În data de 12 noiembrie, oamenii legii au anunțat că au reținut alți doi suspecți de comiterea dublului omor din Hiliuți, raionul Fălești. Potrivit oamenilor legii, este vorba despre un tânăr de 18 ani și altul de 20 de ani, ambii din orașul Sângerei.
Fluxul de știri
0