Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Peste trei mii de cuvinte noi în Dicționarul limbii române: „selfie”, „like”, „fresh”...

© Inquam Photos / OCTAV GANEACaiet, scris, alfabet, litere
Caiet, scris, alfabet, litere - Sputnik Moldova, 1920, 17.11.2021
Abonare
Ultima ediție a Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic (DOOM) vine cu mii de cuvinte de proveniență inclusiv engleză și extrem de utilizate de cetățenii români. Aceasta nu este unica sursă care a dus la îmbogățirea vocabularului limbii române.
BUCUREȘTI, 17 nov – Sputnik. Limba română este mai bogată cu peste 3000 de cuvinte. Cea de-a treia ediție a Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic – DOOM – nu revoluționează limba română, precum s-a întâmplat cu ediția sa anterioară din anul 2005, când, spre exemplu, s-a adoptat scrierea lui ”niciun” legat.
Cu toate acestea, introduce în vocabular un volum consistent de cuvinte noi. Vorbim despre aproximativ 3600 de cuvinte noi şi aduce mai bine de 6000 de modificări celor existente.
În ediția a doua au fost introduse numai 2500 de cuvinte noi.
Noua ediție a dicționarului se află la tipar, iar apariția ei depinde de Monitorul Oficial.
Directorul Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti” al Academiei Române, Adina Dragomirescu, spune că există promisiunea că noua ediție a dicționarului va apărea până la finalul anului 2021, informează adevarul.ro.
medicamente, imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 17.11.2021
Coronavirus
Ultima oră: Primul medicament împotriva COVID-19 a fost autorizat în Moldova

Cele mai cunoscute cuvinte noi introduse în DOOM

În noul DOOM au fost introduse cuvinte precum ”remedial”, ”prof” – prescurtarea de la profesor – cu pluralul ”profi”.
Foarte utilizat, termenul ”selfie” a intrat și el în vocabularul românesc și în noul DOOM. Pluralul acestui substantiv este ”selfie-uri”.
Pandemia de COVID-19 a contribuit și ea la îmbogățirea vocabularului. Aceasta a adus cuvinte noi precum ”coronavirus”, ”secvențiere”, ”booster” și ”comorbidități”.
Cei mai mulţi termeni sunt împrumutaţi din limba engleză. Astfel, în cea de-a treia ediție a DOOM-ului se găsesc termeni deja intrați în uz cum ar fi ”like”, ”fresh”, ”deal”, ”brother”, ”audiobook”, ”gay”, ”trend”, ”breaking news”, ”news alert”, ”fake news”.
Fluxul de știri
0