Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Un candidat ar putea fi exclus din cursa pentru fotoliul de primar al orașului Bălți

© Sputnik / Mihai Carausalegeri
alegeri - Sputnik Moldova, 1920, 17.11.2021
Abonare
Capitala Nordului se pregătește de alegerile locale noi după demisia lui Renato Usatîi.
CHIȘINĂU, 17 nov – Sputnik. Un concurent electoral ar putea fi exclus din cursa pentru fotoliul de primar al municipiul Bălți. Este vorba despre Vladimir Dachi, desemnat de Partidul Politic „NOI”. Se întâmplă după ce Comisia Electorală Centrală (CEC) a solicitat Judecătoriei Bălți anularea înregistrării concurentului electoral pentru alegerile locale noi din 21 noiembrie.
Alegerile locale noi au fost stabilite în municipiul Bălți, după ce Renato Usatîi a renunțat la mandat. Tot în această zi vor avea loc alegeri în alte 14 localități.
Potrivit unui comunicat emis de CEC, decizia a fost luată în contextul desfășurării controlului reflectării veniturilor și cheltuielilor tuturor concurenților electorali în campania electorală pentru alegerile locale noi.
”Urmare a sesizării organelor de poliție și controlului suplimentar efectuat de Comisie, s-a constat folosirea de către concurentul electoral Vladimir Dachi, desemnat de către Partidul Politic „NOI”, a fondurilor financiare și materiale nedeclarate la alegerile locale noi în circumscripția electorală municipală Bălți nr. 2”, este menționat în comunicatul emis de CEC.
Potrivit Comisiei, candidatul a elaborat și repartizat pliante cu tentă electorală în municipiul Bălți, în valoare de 8 200 lei, iar aceste resurse achitate în numerar agentului economic care le-a confecționat nu au fost reflectate în rapoartele ce urmau a fi depuse la CEC.
Бюллетень для голосования на президентских выборах второй тур - Sputnik Moldova, 1920, 17.11.2021
Politică
CEC a început tipărirea buletinelor de vot pentru alegerile locale noi
Totodată, Comisia Electorală Centrală a menționat că, din momentul înregistrării în calitate de concurent electoral, Partidul Politic „NOI” nu a prezentat Comisiei niciun raport financiar, chiar dacă a fost somat public în ședințe și prin demersuri și chiar i-au fost aplicate sancțiuni pentru refuzul de a respecta prevederile legislației electorale în domeniul finanțării campaniei electorale.
În acest context, CEC a decis transmiterea în instanța de judecată a materialelor ce au stat la baza adoptării hotărârii în vederea examinării și pronunțării deciziei în cauză.
Amintim că duminică, 21 noiembrie, vor avea loc alegeri locale noi pentru funcția de primar în 15 localități din țară. Scrutinul va începe la ora 07:00 și se va desfășura până la ora 21:00. Alegerile locale noi se vor desfășura în municipiul Bălți; satul Opaci și comuna Ucrainca raionul Căușeni; comuna Hârtop, raionul Cimișlia; orașul Cupcini și satul Hlinaia, raionul Edineț; satul Călinești, comuna Ișcălău și satul Pârlița, raionul Fălești; comuna Camenca, raionul Glodeni; satul Bălceana, raionul Hâncești; comuna Cneazevca, raionul Leova; satele Palanca și Ștefănești, raionul Ștefan Vodă și comuna Negurenii Vechi, raionul Ungheni.
Precizăm că în municipiul Bălți au fost declanșate alegerile pe motiv că Renato Usatîi a renunțat la mandat. Usatîi a anunțat pe 12 iulie că pleacă din funcția de primar de Bălți, motivând că a luat o astfel de decizie în urma înregistrării unui scor scăzut la alegerile parlamentare în municipiu. Blocul său electoral „Renato Usatîi” a reușit să adune doar 4,1% din numărul total de voturi.
alegeri - Sputnik Moldova, 1920, 06.11.2021
Societate
CEC - câți alegători vor putea vota în cadrul alegerilor locale la Bălți
Fluxul de știri
0