Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Ministerul Apărării al Armeniei anunță că la hotar cu Azerbaidjan au loc lupte locale

© Sputnik / Accesați arhiva multimediaSoldați din cadrul Armatei provinciei Nagorno-Karabah
Soldați din cadrul Armatei provinciei Nagorno-Karabah - Sputnik Moldova, 1920, 16.11.2021
Abonare
La hotar cu Azerbaidjanul au loc lupte locale, a anunțat ministerul Apărării al Armeniei.
CHIȘINAU, 16 nov - Sputnik. “La ora 14:30 (ora Chișinăului: 12:30 – n.n.) situația pe direcția estică a zone de frontieră continua să fie extrem de tensionată. Sunt purtate lupte locale, în cadrul cărora inamicul folosește artileria, vehicule blindate și diverse tipuri de arme de calibru mic”, se spune în mesaj, care este citat de RIA Novosti.
Ministerul Apărării a menționat că Forțele Armate armene desfășoară acțiuni proporționale și controlează situația. Potrivit Ministerului, partea azeră suferă pierderi grele de vehicule blindate și oameni, iar în tabăra armenilor au fost înregistrați doar patru răniți.
Anterior, Ministerul Apărării de le Erevan a acuzat Azerbaidjanul că atacă posturile armenești de la graniță. Baku susține că provocarea a fost pusă la cale de Erevan, ca răspuns, armata azeră a distrus armele antitanc și aruncătoarele de mine.
Ofițerul de presă al Consiliului de Securitate al Armeniei, Armen Grigorian, a declarat că Erevan va cere ajutor Rusiei.
„Deoarece atacul a avut loc asupra teritoriului suveran al Armeniei, facem apel la Rusia cu chemarea de a proteja integritatea teritorială a Armeniei în limitele tratatului din 1997. Acesta este un apel oral, căruia i se va înainta o moțiune scrisă”, a declarat el la postul public de televiziune.
Cu o zi înainte, prim-ministrul Nikol Pașinian a spus că trupele azere au intrat pe teritoriul Armeniei pe un segment al graniței. Acest lucru a fost negat la Baku, care, la rândul său, a acuzat armata armeană că bombardează pozițiile armatei azere din regiunea Kelbajar.
Relațiile dintre Baku și Erevan rămân foarte tensionate, în primul rând din cauza situației din jurul Nagorno-Karabah. Confruntările militare din toamna anului trecut s-a încheiat cu semnarea unui acord de pace favorabil Azerbaidjanului: Armenia a returnat regiunile Kelbajar, Lachin și Aghdam. În regiune sunt staționate trupe rusești de menținere a păcii. În Armenia, acest document a provocat o criză guvernamentală.
La sfârșitul lunii iulie, la graniță s-au reluat schimburile de focuri, fiind raportați morți şi râniți. Armenia și Azerbaidjan s-au acuzat reciproc de încălcarea acordului de încetare a focului, dar ulterior, prin medierea forțelor de menținere a păcii rusești, au convenit asupra unui armistițiu. Cu toate acestea, schimburile de focuri între părți continuă.
Moldova și Rusia - Sputnik Moldova, 1920, 16.11.2021
Moldova și Rusia
Expert: Moldova trebuie să prelungească tratatul de prietenie cu Rusia - Video
Fluxul de știri
0