Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Pavel Midrigan, despre situația de la frontiera Belarusului cu Polonia privind imigranții

© Sputnik / Accesați arhiva multimediaСитуация на белорусско-польской границе
Ситуация на белорусско-польской границе - Sputnik Moldova, 1920, 16.11.2021
Abonare
Doctorul în politologie, Pavel Midrigan, a vorbit în Studioul Sputnik Moldova despre situația de la frontiera Belarusului cu Polonia privind imigranții.
CHIȘINĂU, 16 nov – Sputnik. Uniunea Europeană trebuie să stabilească niște reguli foarte clare: primește sau nu mai primește imigranți. Actualmente, Occidentul are standarde duble. De această părere este doctorul în politologie Pavel Midrigan, invitat la emisiunea ATITUDINI de la Sputnik Moldova.
În data de 8 noiembrie, Comitetul Grăniceresc de Stat din Belarus din Belarus a raportat că un grup mare de refugiați din țările din Est și Africa au mers la granița Belarusului cu Polonia. Seara, departamentul a spus că situația cu refugiații la granița țării cu Polonia rămâne extrem de tensionată: peste 2 mii de refugiați, inclusiv un număr semnificativ de femei și copii, s-au oprit în fața barierelor poloneze de la hotar. Forțele de securitate poloneze nu îi lasă să treacă, după care imigranții au încercat să răstoarne barierele.

”Occidentul are standarde duble. Ei au declarat că, în primul rând Germania, noi îi primim pe toți imigranții care vor solicita să locuiască în Europa. Și câțiva ani așa a fost. Acum au văzut care e pericolul, îi țin în Turcia. Dau Turciei miliarde de euro, numai să-i țină acolo în niște condiții foarte proaste și nu au nicio idee ce va fi mai departe”, a spus Midrigan.

Potrivit expertului, după ce au înțeles că nu mai sunt doriți în unele țări europene, refugiații caută alte căi de acces, inclusiv ar putea veni și prin Republica Moldova.

”Acest val s-a pornit și el va fi și mai mare. Vedem în coastele Italiei, vin în fiecare zi. Ei și-au dat seama că nu mai sunt doriți și acești imigranți caută alte căi, inclusiv prin Belarus sau o să vină prin Rusia. Prin România vin, prin Moldova au să vină”, a menționat interlocutorul.

Польские силовики применили против мигрантов водомет и светошумовые гранаты - Sputnik Moldova, 1920, 16.11.2021
Video
Imagini de coșmar: Tunuri de apă și gaze lacrimogene la granița belarusă-polonă
Totodată, doctorul în politologie a comunicat că, în condițiile în care Uniunea Europeană va impune cote țărilor privind numărul de imigranți pe care trebuie să-i primească, unele țări spun că nu mai vor să-i accepte pe acești oameni pe teritoriul lor, precum Ungaria, Polonia și construiec bariere la hotar, garduri de sârmă ghimpată.
”Spuneți că nu-i primiți: Noi nu-i primim și stați acolo, cum vine cineva la hotar îi întoarcem înapoi”, a spus Midrigan.
Pavel Midrigan este de părerea că în situația de la Frontiera Belarusului cu Polonia privind imigranții, problema nu este în Belarus. Problema, consideră expertul, constă în faptul că inițial UE a pus că primește imigranți, iar acum nu îi vrea.

”Uniunea Europeană trebuie să stabilească niște reguli foarte clare: primim sau nu primim, dacă primim – atunci cum primim. Nu este problema în Belarus. Dacă imigranții vor să ajungă undeva, trebuie să se spună e posibil sau nu”, a menționat Midrigan.

În același timp, Pavel Midrigan a subliniat și faptul că și moldovenii care solicită azil politic în Germania și alte țări nu sunt foarte acceptați.
”Apropo, și față de Moldova referitor la Acordul de Libera circulație pus sub discuție, fiindcă foarte mulți moldoveni solicită azil politic în Germania și alte state. Iar autoritățile de acolo spun: ce-i cu voi, aveți un stat democratic, proeuropean și voi fugiți din Moldova și cereți azil politic?”, a conchis doctorul în politologie.
Pavel Midrigan a vorbit și despre consecințele blocajului imigranților la graniță.
”Au să rupă hotarul, pentru că acolo sunt câteva mii. Într-un loc oarecare au să rupă cordonul acela, fiindcă de mai bine de o săptămână oamenii stau flămânzi și înghețați. Ăștia o să împuște și o să fie foarte urât din partea Uniunii Europene democratice”, a menționat Midrigan.
Amintim că săptămâna trecută, peste două mii de oameni s-au adunat în apropierea graniței Belarusului cu Polonia, unde au înfipt o tabără de refugiați. Luni, aceștia s-au mutat direct la punctul de control de la granița belarusă-polonă, iar marți au încercat să treacă peste linia de frontieră.
Recent, Lituania, Letonia și Polonia au raportat o creștere a numărului de imigranți ilegali reținuți din Orientul Mijlociu și Africa la granița cu Belarus, acuzând Minsk că a creat o criză a imigrației. Minsk respinge toate acuzațiile.
În legătură cu situația, președintele Poloniei a introdus stare de urgență pe teritoriile limitrofă cu Belarus, armata și poliția au fost implicate în protejarea frontierei.
Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, a menționat că Minsk nu va mai restrânge fluxul de imigranți ilegali către țările UE: din cauza sancțiunilor Occidentului, nu există „nici bani, nici efort”. Polițiștii de frontieră din Belarus au declarat în repetate rânduri despre expulzarea forțată a imigranților de către Lituania, Polonia și Letonia pe teritoriul belarus.
Ситуация на белорусско-польской границе - Sputnik Moldova, 1920, 12.11.2021
Editoriale
Criza este inevitabilă. Europa – pusă în fața unei alegeri grele
Fluxul de știri
0