Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Termoelectrica cere majorarea tarifului la căldură și prețului de producere a curentului

© Pixabay / EtadlyCăldură
Căldură - Sputnik Moldova, 1920, 15.11.2021
Abonare
Compania Termoelectrica a solicitat ANRE să majoreze tariful la căldură și prețul de producere a curentului electric.
CHIȘINĂU, 15 nov - Sputnik. Termoelectrica a solicitat ANRE să majoreze prețul de producere a curentului cu 1 leu și 21 de bani, astfel încât acesta să constituie 2 lei și 37 de bani.

Reprezentanții Termoelectrică au precizat însă pentru Sputnik Moldova că această majorare nu va afecta consumatorul final, întrucât întreprinderea produce doar 11% din necesarul pe republică. Căldura însă ar urma să se scumpească cu 60%.

„Conform estimărilor Termoelectrica SA, prețul pentru energia electrică produsă ar urma să crească cu 121 bani/kWh, până la 237 bani/kWh (fără TVA), iar tariful pentru energia termică livrată consumatorilor ar urma să crească cu 650 lei/Gcal, până la 1772 lei/Gcal (fără TVA)”, se menționează într-un comunicat de presă al companiei.
În prezent, prețul la curentul furnizat de Termoelectrica este de 1 leu și 16 bani/kWh (fără TVA), iar gigacaloria costă 1122 de lei (fără TVA). Termoelectrica susține că în structura tarifului actual se regăsește prețul de procurare a gazelor de 4018 lei pentru o mie de metri cubi.
Actualmente însă, după prelungirea contractului cu Gazprom, Termoelectica cumpără gaz de la Moldovagaz cu 8650 lei mia de metri cubi.
Necesitatea ajustării extraordinare este influențată de majorarea prețurilor la gazele naturale procurate cu cca 115,3 %, precizează Termoelectrica într-un comunicat de presa.
O decizie finală însă urmează să fie luată de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.
factură - Sputnik Moldova, 1920, 12.11.2021
Societate
Compensații suplimentare la facturile de gaz pentru locuitorii Capitalei
Amintim că marți, 9 noiembrie, Agenția pentru Reglementare în Energetică, la solicitarea Moldovagaz, a aprobat noile tarife provizorii la gaz. Astfel, moldovenii vor achita de două ori mai mult, adică de la 4,30 lei pentru un metru cub de gaze la 10,26 lei.
Republica Moldova a semnat prelungirea contractului de furnizare a gazelor naturale cu Gazprom pentru o perioadă de cinci ani. Prețul pentru luna noiembrie este de 450 de dolari pentru o mie de metri cubi.
Fluxul de știri
0