Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Compensații suplimentare la facturile de gaz pentru locuitorii Capitalei

© Sputnik / Mihai Carausfactură
factură - Sputnik Moldova, 1920, 12.11.2021
Abonare
Autoritățile locale vor acorda ajutor suplimentar locuitorilor Capitalei în perioada rece a anului.
CHIȘINĂU, 12 nov – Sputnik. Municipalitatea a alocat aproape 90 de milioane de lei pentru compensațiile la facturi în perioada rece a anului. Astfel, ajutorul va reprezenta 40 la sută din costul facturilor. Un anunț în acest sens a fost făcut de primarul general Ion Ceban, în cadrul unei emisiuni televizate.
Compensațiile se vor acorda în contextul creșterii tarifului la gaz de la 4,2 lei până la 10,26 lei pentru un metru cub. Noul tarif va fi aplicat din data de 1 noiembrie. Cu toate acestea, tariful actual este unul provizoriu și poate fi revizuit până la sfârșitul lunii.
Potrivit edilului-șef, suma alocată pentru ajutorul oferit de municipalitate va putea fi majorată la necesitate.

”Orice familie din Chișinău, care are venit pe cap de familie de până la 3 000 de lei, va beneficia de ajutor”, a comunicat Ion Ceban.

Totodată, Ceban a menționat că de acest ajutor vor beneficia zeci de mii de oameni din Chișinău și a propus Guvernului să preia modelul Capitalei privind compensațiile la facturi.
gaz - Sputnik Moldova, 1920, 11.11.2021
Economie
ANRE a identificat rezerve care ar permite micșorarea tarifului la gaz
”Când tu majorezi de 2,5 ori sau 3 ori gazul - tu nu poți veni cu 700 de lei compensație. Oamenii nu o să aibă cum să plătească aceste lucruri, pur și simplu vor ajunge în incapacitate de plată. Asta înseamnă sărăcie totală”, a afirmat primarul general.
Amintim că marți, 9 noiembrie, Agenția pentru Reglementare în Energetică, la solicitarea Moldovagaz, a aprobat noile tarife provizorii la gaz. Astfel, moldovenii vor achita de două ori mai mult, adică de la 4,30 lei pentru un metru cub de gaze la 10, 26 lei.
Vineri, 5 noiembrie, Moldovagaz a expediat către ANRE cererea cu privire la majorare a tarifelor la gaze. Tarifului mediu pentru furnizarea gazelor naturale la prețuri reglementate pentru anul 2021 ar trebui să crească de la 4 128 la 9 396 lei pentru o mie de metri cubi.
Republica Moldova a semnat prelungirea contractului de furnizare a gazelor naturale cu Gazprom pentru o perioadă de cinci ani. Prețul pentru luna noiembrie este de 450 de dolari pentru o mie de metri cubi.
Fluxul de știri
0