Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Ultima oră: Certificatul COVID-19 emis în Moldova, echivalat cu cel emis în UE

© AFP 2024 / OLIVIER MORINCertificat verde, UE, certificat digital la coronavirus
Certificat verde, UE, certificat digital la coronavirus - Sputnik Moldova, 1920, 15.11.2021
Abonare
Veste bună pentru persoanele care dețin certificat COVID-19 emis de autoritățile din Republica Moldova.
CHIȘINĂU, 15 nov - Sputnik. Certificatul COVID-19 moldovenesc va fi echivalat cu cel din Uniunea Europeană. Astfel, printr-o decizie a Comisiei Europene, de mâine, 16 noiembrie, certificatele de vaccinare anti COVID-19, eliberate de autoritățile de la Chișinău, vor fi recunoscute în spațiul UE.
Totodată, Comisia a aprobat echivalarea certificatului și pentru alte trei țări care nu se află în UE. Este vorba de Georgia, Noua Zeelandă și Serbia.
Ca urmare a deciziei Comisiei Europene, cele patru țări, printre care și Republica Moldova, vor fi conectate la sistemul UE, iar certificatele emisie de către autoritățile acestor state vor fi acceptate în aceleași condiții ca și certificatul digital COVID al UE.
„Așa cum am fost alături de partenerii noștri în lupta împotriva pandemiei, continuăm să lucrăm împreună pentru a ne deschide în siguranță. Aducem vești bune înaintea reuniunii ministeriale a Parteneriatului Estic. Astăzi, salut faptul că Georgia, Moldova, precum și Serbia s-au alăturat sistemului nostru de certificat digital COVID și aștept cu nerăbdare ca mai mulți vecini să se conecteze cât mai curând posibil”, a declarat Comisarul European pentru Extindere și Vecinătate, Oliver Varhelyi.
Certificatul digital al UE privind COVID este acceptat în toate statele membre ale UE. El contribuie la a garanta că restricțiile aflate în vigoare în prezent sunt ridicate în mod coordonat.
Vaccin - Sputnik Moldova, 1920, 29.10.2021
Coronavirus
Care este diferența dintre anticorpii formați în urma COVID-19 și cei generați de vaccin
În timpul călătoriei, titularul certificatului digital al UE privind COVID ar trebui, în principiu, să fie scutit de restricțiile privind libera circulație: statele membre ar trebui să se abțină să îi impună restricții suplimentare de călătorie, cu excepția cazului în care acestea sunt necesare și proporționale pentru protecția sănătății publice.
Într-un astfel de caz, de exemplu ca reacție la noi variante ale virusului care suscită îngrijorare, statul membru respectiv ar trebui să notifice Comisia și toate celelalte state membre și să justifice această decizie.
Totodată, Comisia Europeană a convenit ca certificatul digital COVID al UE să fie acceptat și în Republica Moldova.
Amintim că în țara noastră campania de imunizare împotriva infecției cu coronavirus a început la 2 martie, anul curent. Până în prezent au fost vaccinate aproape 902 mii de persoane cu schema completă.
Certificat de vaccinare electronic - Sputnik Moldova, 1920, 08.11.2021
Societate
Cât ajunge să coste un certificat de vaccinare fals: Mai mulți suspecți, reținuți de CNA
Fluxul de știri
0