Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

General britanic de top: există un „risc mai mare de război” cu Rusia

© AFP 2024 / SHAUN CURRYSoldiers from the British 7th Armoured Brigade
Soldiers from the British 7th Armoured Brigade - Sputnik Moldova, 1920, 14.11.2021
Abonare
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins ca fiind nule și nefondate afirmațiile recente ale instituțiilor de presă străine cu privire la presupuse planuri ale Rusiei de a „invada teritoriul ucrainean”.
BUCUREŞTI, 14 nov – Sputnik, Doina Crainic. Șeful Statului Major al Apărării din Marea Britanie, Nick Carter, a susținut că, din cauza tensiunilor tot mai mari dintre Occident și Rusia, riscul unui „război accidental” este acum cel mai mare din ultimele decenii.
Într-un interviu pentru Times Radio, generalul britanic de top a declarat că Marea Britanie și restul lumii se află „într-o lume mult mai competitivă decât cea în care eram acum zece sau 15 ani”.
„Și cred că natura competiției dintre state și marile puteri duce la tensiuni mai mari. Trebuie să fim atenți să nu se permită ca natura belicoasă a unora dintre politicile noastre să ajungă într-un punct în care escaladarea să ducă la calcule greșite”, a adăugat Carter, citat de Sputnik News.
Carter s-a referit la „multe dintre instrumentele și mecanismele diplomatice tradiționale” legate de epoca Războiului Rece, despre care a spus că astăzi „nu mai există”.
„Și, fără acestea […], există un risc mai mare. Aceasta este o adevărată provocare cu care ne confruntăm”, a avertizat Nick Carter.
Întrebat dacă tensiunile dintre Occident şi Rusia și riscul unui război sunt mai mari acum decât în orice etapă a carierei sale de 44 de ani, generalul a spus „da”, adăugând: „când tu și cu mine creșteam, era o lume bipolară. Două blocuri, Uniunea Sovietică și Occidentul. Suntem acum într-o perioadă în care lumea este mai multipolară”.
Carter a mers chiar mai departe, susținând că Rusia ar fi pregătită să facă tot posibilul pentru a submina Europa de Vest și SUA, prin migrația în masă și întreruperea aprovizionării cu gaze a Europei.
Авиационный праздник Я выбираю небо в Казани - Sputnik Moldova, 1920, 13.11.2021
Rusia
VIDEO: Avioanele de vânătoarea britanice și bombardierele strategice rusești

Tensiuni la frontiera Polonia-Belarus

Comentariile generalului vin în contextul în care tensiunile cresc la granița Polonia-Belarus, unde mii de imigranți fără acte din Orientul Mijlociu și din alte regiuni cu probleme au înființat tabere după ce nu au reușit să treacă granița și să intre în UE.
Polonia s-a grăbit să arunce vina pe Belarus și Rusia pentru ceea ce Varșovia a descris ca fiind „facilitarea migrației ilegale” pentru a destabiliza UE. Minsk și Moscova au respins acuzațiile ca fiind complet false, guvernul din Belarus explicând că nu are fonduri pentru a opri afluxul de refugiați din cauza sancțiunilor din partea UE împotriva ţării.
De asemenea, la începutul acestei săptămâni, două bombardiere strategice rusești Tu-160 au efectuat un zbor de 4,5 ore deasupra teritoriului belarus în scopul „menținerii securității [Rusiei și Belarusului]”. Bombardierele au zburat, de asemenea, alături de avioanele Su-30SM ale Forțelor Aeriene din Belarus.
Ministerul rus al Apărării, la rândul său, a subliniat că zborul de pe 11 noiembrie nu a fost îndreptat împotriva vreunei națiuni străine.
Între timp, Regatul Unit a trimis aproximativ 10 soldați în Polonia pentru a sprijini eforturile Varșoviei de a-și întări granița cu Belarusul, măsura fiind luată la cererea guvernului polonez.
Самолет Boeing P-8 Poseidon ВМС США над Черным морем - Sputnik Moldova, 1920, 12.11.2021
Rusia
Radarele rusești au detectat aeronave de recunoaștere ale NATO deasupra Mării Negre

Moscova respinge acuzațiile de invazie a Ucrainei

Purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a răspuns afirmațiilor presei străine conform cărora Moscova ar întreține planuri de „invazie a teritoriului ucrainean”. Peskov a descris acuzațiile ca fiind nule și nefondate, acuzând publicațiile că intensifică tensiunile dintre Rusia și alte țări.
Purtătorul de cuvânt a adăugat că mișcările armatei ruse pe teritoriul propriu al țării nu ar trebui să provoace îngrijorare nimănui și a asigurat că Moscova nu amenință pe nimeni.
„Ne ocupăm de treburile noastre și luăm măsuri pentru a ne asigura securitatea, dacă este necesar, dacă în apropierea granițelor noastre au loc unele acțiuni provocatoare ale oponenților noștri”, a spus Peskov, explicând că s-a referit la NATO, despre care a spus că operează „activ și asertiv” în imediata vecinătate a granițelor Rusiei.
Declarația a venit după ce mai multe instituții de presă americane au relatat despre o presupusă concentrare militară din partea Rusiei la graniţa cu Ucraina, Moscova descriind acuzaţiile ca fiind o campanie de știri false îndreptate împotriva Kremlinului.
Expoziția de desene ale copiilor din Donbas - Sputnik Moldova, 1920, 12.11.2021
Rusia
Donbasul obișnuit: Fiica a fost sfâșiată, brațul meu a fost rupt, fiul a devenit invalid
Fluxul de știri
0