Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ne așteaptă noi scumpiri: Prețurile la cartofi ar putea crește dublu până la finele anului

© Sputnik / Cătălina CerneiPe rafturile magazinelor sunt deja cartofi noi
Pe rafturile magazinelor sunt deja cartofi noi - Sputnik Moldova, 1920, 13.11.2021
Abonare
Scumpirile în lanț au ajung și în domeniul agricol. Experții prognozează că prețul la cartofi ar putea crește de două ori până la sfârșitul acestui an.
CHIȘINĂU, 13 nov - Sputnik. Pentru a treia săptămână consecutiv, în Moldova, nivelul mediu al prețurilor angro la cartofi nu s-a schimbat și este de aproximativ 4 lei kilogramul. Totuși, săptămâna aceasta a început să crească prețurile minime, astfel, cartofii se cumpără angro cu cel puțin de 3,5 lei kilogramul. Despre acest lucru a anunțat organizația EastFruit.
Potrivit fermierilor, pe măsură ce stocul de cartofi de calitate proastă scade pe piața internă, începe să vândă cartofi de calitate superioară din camerele de păstrare a legumelor.
„O creștere a prețului la cartofii autohtoni este posibilă în viitorul apropiat, atât de calitate scăzută, cât și de calitate înaltă. Deja la începutul celei de-a doua decade din noiembrie 2021, cartofii sunt mai scumpi pe piața moldovenească decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut. ”, a explicat EastFruit.
Reprezentanții Asociației Cultivatorilor de Cartofi din Moldova consideră că până la sfârșitul anului, prețul angro la cartofi ar putea crește la 6-7 lei kilogramul, așa cum a fost și în decembrie 2019.
„Singura întrebare este în ce ritm fermierii locali de cartofi vor lichida stocurile, precum și cât de multe produse importate vor intra pe piața internă”, explică EastFruit.
Potrivit organizației EastFruit, în prezent, aprovizionarea pe piața din Moldova cu cartofi din alte țări nu este mare. Asta în timp ce în state vecine, în special în Ucraina, prețurile sunt mai mici. Dacă în viitorul apropiat prețul la cartofii din Moldova va crește, atunci unele supermarketuri ar putea începe să cumpere din Ucraina, a conchis EastFruit.
Restaurant - Sputnik Moldova, 1920, 12.11.2021
Societate
HoReCa, la pământ din cauza majorării tarifului la gaz: Se așteaptă noi scumpiri
Fluxul de știri
0