Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce au găsit procurorii în biroul lui Stoianoglo, în urma perchezițiilor efectuate

© Sputnik / Mihai CarausЗадержание генерального прокурора Александра Стояногло
Задержание генерального прокурора Александра Стояногло - Sputnik Moldova, 1920, 13.11.2021
Abonare
Procuratura Anticorupție a anunțat ce au găsit procurorii în biroul procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, în urma descinderilor de vineri.
CHIȘINĂU, 13 nov - Sputnik. Vineri, biroul în care a activat Stoianoglo în funcția de procuror general a fost percheziționat. Procuratura Anticorupție a anunțat că la solicitarea avocaților lui Stoianoglo, întreg procesul de cercetare a biroului de serviciu a fost înregistrat video cu anexarea imaginilor în dosar. Astfel, procurorii au ridicat mai multe obiecte din biroul lui Stoianoglo.
Descinderile au avut loc în contextul în care Consiliul Superior al Procurorilor l-a suspendat pe Alexandr Stoianoglo din funcția de procuror general, iar ulterior acesta a fost reținut și plasat în arest la domiciliu pentru că ar fi facilitat implementarea schemei de spălare a banilor în proporții deosebit de mari.
„În cadrul cercetării la fața locului a fost ridicat un purtător electronic de informații, agende, acte și înscrisuri, care au fost utilizate, elaborate sau au fost în gestiunea lui Alexandr Stoianoglo și care ar putea avea conexiune cu obiectul urmăririi penale. Lucrurile ridicate au fost sigilate de către procurori în prezența apărătorilor, pentru a fi supuse ulterior examinării”, a precizat Procuratura Anticorupție.
Amintim că joi, 11 noiembrie, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a luat act de sesizarea președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, privind evaluarea activității procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo. Potrivit deciziei CSP, Stoianoglo va fi evaluat de o comisie specială, componența căreia urmează a fi stabilită ulterior.
Asta după ce la 4 noiembrie, șeful statului a transmis către CSP o sesizare prin care a cerut inițierea procedurii de evaluare a activității procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.
Alexandr Stoianoglo a fost reținut în seara zilei de 5 octombrie, chiar înainte de briefingul de presă anunțat de acesta. La solicitarea procurorului Victor Furtună, ofițerii mascați ai serviciilor speciale l-au scos pe Stoianoglo din clădirea Procuraturii Generale, apoi l-au plasat în izolatorul de detenție preventivă pentru 72 de ore.
Исправительное учреждение - Sputnik Moldova, 1920, 11.11.2021
Societate
Percheziții la Penitenciare: Au fost depistate obiecte și substanțe interzise
Cea mai gravă învinuire care îi este adusă lui Stoianoglo ține de modificarea cadrului legal prin care a facilitat implementarea schemei de spălare a banilor în proporții deosebit de mari. I se încriminează că, în perioada când a fost președinte al comisiei parlamentare, ar fi introdus un amendament la legea cu privire la spălarea de bani, ceea ce a dus la favorizarea spălării banilor.
De fapt, amendamentul a venit de la Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice și a Corupţiei. Astfel, Stoianoglo a declarat pentru presă că pledează nevinovat.
Fluxul de știri
0