Luna are suficient oxigen pentru 8 miliarde de oameni

© Photo : NASA/GSFC/Arizona State UniversityКарта освещения Южного полюса Луны, созданная по изображениям камеры с борта Лунного разведывательного орбитера NASA
Карта освещения Южного полюса Луны, созданная по изображениям камеры с борта Лунного разведывательного орбитера NASA - Sputnik Moldova, 1920, 13.11.2021
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Potrivit unui proeminent om de știință, sub stratul superior stâncos al Lunii există suficient gaz pentru a susține opt miliarde de vieți umane timp de 100.000 de ani.
BUCUREŞTI, 13 nov – Sputnik, Soina Crainic. Atmosfera Lunii nu conține suficient oxigen pentru viața umană, dar sub stratul superior stâncos al planetei există suficient gaz pentru a susține opt miliarde de vieți umane timp de 100.000 de ani, potrivit unui proeminent om de știință.
Într-un articol scris săptămâna aceasta în The Conversation, John Grant, lector în știința solului la Universitatea Southern Cross din Australia, a explicat că Luna este bogată în minerale care se îmbină strâns cu oxigenul.
Grant susține că, chiar dacă ignorăm oxigenul atașat în roci dure și adânci, regolitul Lunii - stratul superior stâncos -, care este ușor accesibil, ar putea conține suficient oxigen pentru ca opt miliarde de oameni să trăiască timp de 100.000 de ani.
Calculul omului de știință se bazează pe principiul că oamenii au nevoie de 800 g (28 oz) de oxigen pe zi pentru a supraviețui, iar regolitul are aproximativ 10 m (33 ft) adâncime. Omul de ştiinţă scrie că regolitul Lunii este format din 45% oxigen, fiind strâns îmbinat cu minerale precum silica, aluminiu și oxizi de fier și magneziu, mai arată Grant, citat de RT.
Deși rocile nu sunt respirabile, procesul de extragere a cantităților mari de oxigen din ele este un proces simplu.
„Dar există o problemă: consumă foarte multă energie. Pentru a fi [un proces] sustenabil, ar trebui să fie susținut de energia solară sau de alte surse de energie disponibile pe Lună”, notează Grant.
Articolul lui Grant vine după ce Agenția Spațială Australiană și NASA au semnat un acord în luna octombrie pentru a trimite un rover pe Lună cu scopul de a colecta roci lunare și de a încerca să extragă oxigen respirabil din acestea.
Omul de știință a mai menţionat dezvoltarea de reactoare experimentale pentru a îmbunătăți procesul de producere a oxigenului prin electroliză de către un start-up belgian. Noua tehnologie ar putea fi trimisă pe Lună până în 2025, ca parte a misiunii Agenției Spațiale Europene de utilizare a resurselor in situ.
cutremur japonia - Sputnik Moldova, 1920, 10.11.2021
Internațional
Cel mai adânc cutremur înregistrat vreodată – într-o zonă unde era considerat imposibil
Fluxul de știri
0