Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Cel mai adânc cutremur înregistrat vreodată – într-o zonă unde era considerat imposibil

© Sputnik / Alexandr Piragis / Accesați arhiva multimediacutremur japonia
cutremur japonia - Sputnik Moldova, 1920, 10.11.2021
Abonare
Un cutremur care a avut loc la 751 de kilometri sub suprafața Pământului este cel mai adânc înregistrat vreodată, au dezvăluit oamenii de știință. Cutremurul a zguduit o zonă unde se considera că e imposibil să aibă loc seisme.
CHIȘINĂU, 10 nov – Sputnik, Doina Crainic. Cutremurul ultra-adânc a zguduit în 2015 îndepărtatele insule Bonin (cunoscute și sub numele de Ogasawara) din Japonia continentală, venind ca o replică la un cutremur cu magnitudinea de 7,9 în regiune. Cutremurul nu a putut fi simțit la suprafață și au fost necesare echipamente sensibile pentru a detecta cutremurul.
Având loc la o adâncime de 751 de kilometri (467 mile), șocul s-a produs în mantaua inferioară - o zonă în care seismologii credeau anterior că este imposibil să se producă cutremure.
„Aceasta este de departe cea mai bună dovadă [că poate avea loc] un cutremur în mantaua inferioară”, a declarat, pentru National Geographic, un seismolog specializat în cutremure adânci.
Cutremurul a fost raportat pentru prima dată în iunie în jurnalul Geophysical Research Letters și a fost descoperit de cercetători folosind matricea avansată Hi-net de stații seismice din Tokyo. Încă trebuie ajuns la un consens în rândul oamenilor de știință pentru a confirma adâncimea cutremurului, potrivit RT.
Sub presiunea și temperaturile extreme din mantaua inferioară a Pământului și în scoarța mai adâncă, este mai puțin probabil ca rocile să se rupă atunci când sunt lovite de o eliberare bruscă de energie, dar se îndoaie la impact. Totuşi, un astfel de fenomen nu se comportă întotdeauna așa cum ar trebui, a declarat Pamela Burnley, profesor de geomateriale la Universitatea din Nevada, Las Vegas, pentru LiveScience, într-un articol publicat luni.
Earthquake - Sputnik Moldova, 1920, 10.09.2021
Societate
Ultima oră: Cutremur puternic în apropiere de țara noastră
Cele mai multe cutremure au loc la niveluri mici în scoarță și în mantaua superioară, la o adâncime de 100 de kilometri (62 mile). Mineralele din crustă au o capacitate mai mică de a se îndoi înainte de a se rupe din cauza naturii lor reci și casante, a explicat Burnley.
Ea a mai spus că mineralele din scoarța continentală pot fi mai reci decât rocile din jur, ceea ce înseamnă că nu se comportă așa cum e de așteptat la o asemenea presiune.
Cutremurele adânci reprezintă un mister pentru oamenii de știință, deși o teorie este că granița dintre mantaua superioară și cea inferioară ar putea să nu fie acolo unde seismologii cred că este, a declarat pentru LiveScience Heidi Houston, geofizician la Universitatea din California de Sud.
Fluxul de știri
0