Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Midrigan, despre declarațiile lui Sandu privind rolul SUA în soluționarea crizei gazelor

© Sputnik / Miroslav RotariPavel Midrigan
Pavel Midrigan   - Sputnik Moldova, 1920, 12.11.2021
Abonare
Politologul Pavel Midrigan a vorbit în Studioul Sputnik Moldova despre declarațiile Maiei Sandu privind rolul SUA în soluționarea crizei gazelor în țara noastră.
CHIȘINĂU, 12 nov – Sputnik. Care a fost rolul Statelor Unite în soluționarea crizei gazelor în Moldova și pentru ce a mulțumit Maia Sandu SUA? Răspuns la aceste întrebări a oferit doctorul în drept Pavel Midrigan, invitat în Studioul Sputnik Moldova.
Pavel Midrigan a fost solicitat în contextul declarațiilor președintelui Maia Sandu, în care după ce a fost încheiat contractul cu Gazprom, șeful statului a mulțumit Statelor Unite pentru ajutorul acordat în criza gazelor din Moldova.
"Mulțumim SUA pentru că ne-au fost alături în timpul crizei gazelor. Am fost în contact strâns cu partenerii noștri americani și sperăm să lucrăm împreună pentru a îmbunătăți rezistența sectorului nostru energetic. Mulțumim pentru sprijinul dumneavoastră", a scris Maia Sandu într-o postare pe pagina sa de Twitter.
Potrivit interlocutorului, declarația șefului statului nostru a fost una nu prea înțeleasă.

”Dacă veneau caravane cu gaze naturale din SUA măcar la portul Giurgiulești, noi puteam să zicem: Mulțumesc Statelor Unite că cumva ne-au ajutat. Sau ne dădeau un împrumut nerambursabil de câteva sute de milioane – noi avea să simțim. Eu nu am înțeles în ce constă acest ajutor. La cine ne închinăm și pentru ce ne închinăm?”, a comunicat Midrigan.

Alexei Miller și Andrei Spînu - Sputnik Moldova, 1920, 29.10.2021
Moldova și Rusia
Gazprom: Contractul de furnizare a gazului către Republica Moldova a fost prelungit
În același timp, doctorul în drept consideră că declarația președintelui i-ar fi supărat pe ruși.

”Duminică, Kiseliov (analistul politic rus Dmitrii Kiseliov) spunea că pentru noi (pentru ruși -n.n.) este bizar. Noi (rușii - n.n.) am mers în întâmpinare, am cedat câte ceva, am înțeles situația Moldovei, și iată că fac nu nouă mulțumire, fac americanilor. Păi gazul este al nostru, dar nu american”, a menționat Pavel Midrigan.

Pavel Midrigan a mai subliniat că unele țări europene, inclusiv Germania, de multe ori ne-a recomandat să avem relații bune cu Federația Rusă, fiindcă avem de profitat.
Totodată, politologul consideră că Federația Rusă a făcut un favor țării noastre în cadrul negocierilor contractului privind gazele naturale, iar acum o să observe cum se va comporta Moldova.
Republica Moldova a semnat prelungirea contractului de furnizare a gazelor naturale cu Gazprom pentru o perioadă de cinci ani. Prețul pentru luna noiembrie este de 450 de dolari pentru o mie de metri cubi.
Mitropolitul Vladimir - Sputnik Moldova, 1920, 07.10.2021
Societate
Mitropolia Moldovei, împotriva ratificării Convenției de la Istanbul
Fluxul de știri
0