Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

ANRE a identificat rezerve care ar permite micșorarea tarifului la gaz

© Sputnik / Mihai Carausgaz
gaz - Sputnik Moldova, 1920, 11.11.2021
Abonare
Directorul ANRE, Octavian Calmîc, a vorbit în Studioul Sputnik Moldova despre premisele scăderii prețului la gaze naturale.
CHIȘINĂU, 11 nov – Sputnik. ANRE a identificat rezerve care ar permite micșorarea tarifului la gaz. Anunțul a fost făcut de către directorul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Octavian Calmîc, invitat în Studioul Sputnik Moldova.
”Noi am identificat careva rezerve care ne va permite să micșorăm acest tarif care a fost preventiv aprobat. Sunt rezerve pe zona de preț de achiziție, de exemplu pe rata de schimb. Pe de altă parte avem acele devieri financiare negative, adică când consumatorii au rămas datori față de furnizor pentru neajustarea tarifelor. Este aproximativ un miliard 400 de lei. Da avem rezerve de micșorare, avem rezerve de majorare. Până la urmă o să găsim acel echilibru”, a comunicat Calmîc.
Totodată, șeful ANRE a precizat că anumite rezerve de optimizare pot fi identificate din cheltuieli de transport, cheltuieli de distribuție, și în cele de furnizare pe interiorul țării.
Potrivit lui Octavian Calmîc, până în data de 30 noiembrie, ANRE va veni cu o decizie publică, ”o decizie mult mai consistentă decât decizia din săptămâna curentă”. Noul tarif ar putea fi aplicat din luna decembrie, iar în noiembrie se va percepe tariful provizoriu.
”În cazul în care va fi ulterior aprobat un tarif mai jos decât cel care este, el va fi în devieri pozitive. La moment, consumatorii noștri au plătit mult mai puțin decât ceea ce s-a decis acum sau decât cele aplicate anterior. Nu trebuie să rămână cu sentimentul că vor plăti mai mult (mai puțin - n.n.), din contra ei urmează, următoarele 14 luni, să plătească un tarif care să compenseze toate livrările de gaze care au avut loc pe parcursul anului curent, astfel încât să nu existe datorii”, a comunicat directorul ANRE.
Metan - Sputnik Moldova, 1920, 11.11.2021
Societate
Director ANRE, despre scumpirea gazului pentru autoturisme și nemulțumirea taximetriștilor
În același timp, Calmîc a menționat că sunt premise ca prețul gazelor naturale să scadă.
”Diferite platforme internaționale arată o descreștere a prețurilor imediat de la începutul anului viitor. Sigur că ele vor fi lente, în funcție de gravitate sau cum va fi iarna”, a spus Calmîc.
Amintim că marți, 9 noiembrie, Agenția pentru Reglementare în Energetică, la solicitarea Moldovagaz, a aprobat noile tarife provizorii la gaz. Astfel, moldovenii vor achita de două ori mai mult, adică de la 4,30 lei pentru un metru cub de gaze la 10, 26 lei.
Vineri, 5 noiembrie, Moldovagaz a expediat către ANRE cererea cu privire la majorare a tarifelor la gaze. Tarifului mediu pentru furnizarea gazelor naturale la prețuri reglementate pentru anul 2021 ar trebui să crească de la 4 128 la 9 396 lei pentru o mie de metri cubi.
Republica Moldova a semnat prelungirea contractului de furnizare a gazelor naturale cu Gazprom pentru o perioadă de cinci ani. Prețul pentru luna noiembrie este de 450 de dolari pentru o mie de metri cubi.
Fluxul de știri
0