Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ministerul de Externe, despre situația la frontiera între Polonia și Belarus

© Sputnik / Mihai CarausMinisterul Afacerilor Externe și Integrării Europene a Moldovei
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a Moldovei - Sputnik Moldova, 1920, 11.11.2021
Abonare
Ministerul Afacerilor Interne și Integrării Europene a venit cu un comentariu privind situația la frontiera între Polonia și Belarus.
CHIȘINĂU, 11 nov – Sputnik. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova și-a exprimat îngrijorarea privind situația la frontiera dintre Uniunea Europeană și Belarus.
Potrivit unui comunicat emis de MAEIE, concentrarea masivă în această parte a Europei a persoanelor originare din alte regiuni geografice îndepărtate indică asupra caracterului organizat al fluxului de imigranți. Astfel, Ministerul de Externe a calificat drept inacceptabil faptul că sănătatea și viața persoanelor aflate în regiunea de frontieră este pusă în pericol din cauza condițiilor dificile.
”Este regretabil faptul că această criza conduce la agravarea tot mai profundă a relațiilor între Uniunea Europeană și Republica Belarus. Provocarea unor astfel de crize nu generează nici un beneficiu, iar persoane care se află în epicentrul situației vor avea doar de suferit. În circumstanțele actuale este necesară sistarea concentrării migranților în zona frontierei și asigurarea accesului organizațiilor internaționale pentru acordarea ajutorului umanitar. De asemenea, considerăm necesare acțiuni orientate spre detensionarea politică a situației cu implicarea tuturor actorilor relevanți”, se menționează în comunicatul emis de Minister.
În data de 8 noiembrie, Comitetul de Frontieră de Stat din Belarus a raportat că un grup mare de refugiați din țările din Est și Africa au mers la granița Belarusului cu Polonia. Seara, departamentul a spus că situația cu refugiații la granița țării cu Polonia rămâne extrem de tensionată: peste 2 mii de refugiați, inclusiv un număr semnificativ de femei și copii, s-au oprit în fața barierelor poloneze de la hotar. Forțele de securitate poloneze nu le lasă să treacă, migranții au încercat să depășească barierele.
Ситуация на белорусско-польской границе - Sputnik Moldova, 1920, 10.11.2021
Internațional
Polonia închide granița cu Belarus?
Recent, Lituania, Letonia și Polonia au raportat o creștere a numărului de migranți ilegali reținuți la granița cu Belarus, acuzând Minsk că a creat o criză a migrației. Minsk respinge toate acuzațiile.
În legătură cu situația, președintele Poloniei a introdus stare de urgență pe teritoriile limitrofă cu Belarus, armata și poliția au fost implicate în protejarea frontierei.
Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, a menționat că Minsk nu va mai restrânge fluxul de migranți ilegali către țările UE: din cauza sancțiunilor Occidentului, nu există „nici bani, nici efort”. Polițiștii de frontieră din Belarus au declarat în repetate rânduri despre expulzarea forțată a migranților de către Lituania, Polonia și Letonia pe teritoriul belarus.
Fluxul de știri
0