Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Director ANRE, despre scumpirea gazului pentru autoturisme și nemulțumirea taximetriștilor

© Sputnik / Mihai CarausMetan
Metan - Sputnik Moldova, 1920, 11.11.2021
Abonare
Directorul ANRE Octavian Calmîc, fost viceprim-ministru, ex-ministru al Economiei și Infrastructurii, a comentat creșterea prețului la gazul folosit pentru autoturisme, care a stârnit un val de nemulțumire în rândul taximetriștilor.
CHIȘINĂU, 11 nov - Sputnik. Fostul vicepremier și ex-ministru al Economiei și Infrastructurii Octavian Calmîc a precizat în emisie la Radio Sputnik Moldova că prețurile la gazul folosit pentru alimentarea mașinilor nu este reglementat de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. Asta după ce au fost operate modificări în legislație de către actuala guvernare.
„Noi reglementăm doar două produse - motorina și benzina 95. Toate celelalte nu sunt reglementate. Sunt libere pe piață. Și gazul e liber, pentru că e direct proporțional cu piața gazelor naturale și cu spoturile care sunt pe piață. Este o sursă alternativă de substituire a benzinei. Cu cât benzina e mai scumpă, cu atât tendința e să crească și prețul la butan și la gazul pentru autoturisme care este utilizat”, a spus Octavian Calmîc.
La unele stații de alimentare cu combustibil, gazul pentru autoturisme a ajuns să coste chiar și 14 lei, deși anterior putea fi cumpărat cu aproape 10 lei, fapt ce a stârnit nemulțumirea mai multor taximetriști, care ieri și astăzi au mers cu mașinile în coloană și au claxonat în semn de protest față de scumpiri.
Directorul ANRE a fost rugat să comenteze scumpirea gazului la stațiile de alimentare cu combustibil.
„Nu pot să zic dacă e justificat sau nu. Aici se aplică regulile pieței - cerere și ofertă. Nu este reglementat de ANRE. Anterior a fost reglementat, dar e la discreția politicului. Nu sunt mulți cetățeni care au aceste mașini pe gaze naturale. Eu cred că în jur de 5-7% din tot parcul de autoturisme. Majoritatea din ei sunt de tip taxi. Prețurile nu sunt reglementate la serviciile de taxi. Ei le ajustează și probabil ați observat că prețurile au crescut în ultima perioadă foarte mult, pentru că ei au un deviz de cheltuieli, toate acestea au fost introduse în costurile lor de bază și tarifele la serviciile de taxi au crescut”, a precizat Calmîc.
Într-un grup privat creat pe o rețea de socializare, taximetriștii spun că nu le mai este convenabil să efectueze curse, după ce gazul metan s-a scumpit semnificativ. Asta ar însemna că în curând ne-am putea pomeni și cu scumpiri la călătoriile cu taxiul.
Precizăm că la mai multe stații de alimentare cu combustibil au fost afișate noile prețuri la gaz. Această scumpire este provocată de majorarea prețului de achiziție pentru gazul natural, procurat de Republica Moldova în luna noiembrie cu 450 de dolari pentru o mie de metri cubi.
Fluxul de știri
0