Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Guvernul Gavrilița, la 100 de zile de mandat: Cu ce s-a lăudat premierul

© Sputnik / Mihai CarausНаталья Гаврилица
Наталья Гаврилица - Sputnik Moldova, 1920, 11.11.2021
Abonare
100 de zile de mandat al Guvernului Gavrilița. Iată cu ce s-a lăudat premierul.
CHIȘINĂU, 11 nov – Sputnik. Premierul Natalia Gavrilița a prezentat un raport de activitate a Guvernului în primele 100 de zile de mandat. În cadrul unui briefing de presă, prim-ministrul a vorbit despre patru priorități pe termen scurt, realizate în cele 97 de zile de activitate.
Printre realizările Guvernului în cele 97 de zile de activitate, se numără atenuarea pandemiei COVID-19, majorarea pensiilor și alocațiilor sociale, dar și gestionarea crizei energetice.

”Până acum am reușit ca țara să iasă din Cod Roșu și suntem în Cod Portocaliul cu 220 cazuri la 100 de mii. Sub media europeană de 227”, a declarat Natalia Gavrilița.

Actualmente, în zonele roșii au rămas Chișinău, Bălți, Glodeni, Vulcănești și regiunea transnistreană. Potrivit premierului, prognozele sunt că valul pandemic cedează.
Totodată, Gavrilița a enumerat măsurile întreprinse în lupta cu COVID-19 de când administrează Executivul, printre care: procurarea a 400 mii de teste antigen rapide și aplicarea lor, completarea componenței CNESP cu specialiști în medicină, diminuarea tariful pentru testul PCR și majorarea salariilor personalului auxiliar din spitale cu 57%.
Наталья Гаврилица - Sputnik Moldova, 1920, 11.11.2021
Politică
Premierul Gavrilița, chemată la raport în Parlament
De menționat, că deși în cadrul acestei conferințe premierul s-a lăudat privind diminuarea prețurilor la testele PCR, acest lucru nu înseamnă că oamenii vor plăti mai puțin, ci că CNAM va aloca mai puțini bani pentru testarea gratuită a persoanelor suspectate că s-au infectat în cadrul instituțiilor medicale.
Totodată, premierul a vorbit și despre domeniul economic:
”Criza prețurilor. Multe zone ale lumii se confruntă cu aceste crize. Noi am avut un an agricol excelent. Agricultorii au vândut roada la prețuri foarte bune. Am crescut pensia minimă la 2 000 de lei, măsură ce a ajutat peste 180 de mii de pensionari. Am crescut alocațiile sociale, am crescut ajutorul pentru perioada rece a anului, am creat mecanismul pentru a compensa facturile cetățenilor la consumul de gaze naturale”, a comunicat Gavrilița.
Ce ține de criza gazelor naturale în Republica Moldova, Natalia Gavrilița a afirmat că ”Guvernul a reușit să semneze contractul cu Gazprom”.
Amintim că Guvernul Gavrilița a fost învestit în data de 6 august. Acest Executiv este format din 13 ministere şi are patru vicepremieri.
Fluxul de știri
0