Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Rolls-Royce devine nucleară: producătorul de motoare va crea „minireactoare”

Rolls-Royce - Sputnik Moldova, 1920, 10.11.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Marea Britanie va finanța noul proiect al celebrului producător de motoare Rolls-Royce care îşi propune să construiască primele mini-reactoare nucleare din țară, ca parte a eforturilor la nivel național către o energie mai curată.
BUCUREŞTI, 9 nov – Sputnik, Doina Crainic. Guvernul britanic, care nu a dorit în ultimul timp să dea undă verde proiectelor nucleare la scară largă, în ciuda deficitului de energie, este gata să investească 283 de milioane de dolari într-un proiect Rolls-Royce pentru construirea de reactoare modulare mici sau SMR, pentru generarea de energie nucleară.
Rolls-Royce, care va deține aproximativ 80% din proiect, urmează să investească încă 263 de milioane de dolari împreună cu doi parteneri, BNF Resources UK și Exelon Generation, potrivit RT.
”Este o oportunitate unică pentru Regatul Unit de a implementa mai multă energie cu emisii reduse de carbon decât oricând și de a asigura o mai mare independență energetică”, a declarat marți ministrul britanic pentru Afaceri și Energie, Kwasi Kwarteng, citat de Reuters.
El a afirmat că tehnologia SMR permite „să reducem costurile și să construim mai rapid, asigurându-ne că putem aduce electricitate curată în casele oamenilor și să reducem și mai mult utilizarea deja în scădere a combustibililor fosili volatili”.
Poluare - Sputnik Moldova, 1920, 28.10.2021
Economie
Ce a cauzat criza energetică în Europa
Acțiunile Rolls-Royce au crescut cu aproape 4% în urma știrilor cu privire la sprijinul și finanțarea din partea guvernului. Compania se așteaptă ca afacerea sa privind SMR să poată crea până la 40.000 de locuri de muncă, menționând, de asemenea, că potențialul global de export pentru tehnologia și energia SMR este „fără precedent”.
Spre deosebire de centralele nucleare tradiționale, SMR-urile pot fi produse în fabrici, apoi transportate și asamblate cu ușurință pe amplasamente de dimensiunea a două terenuri de fotbal. Cu toate acestea, fiecare SMR este capabil să producă suficientă energie pentru a alimenta aproximativ un milion de locuințe – aceiași cantitate de energie precum cea produsă de aproximativ 150 de turbine eoliene de pe uscat.
În prezent, aproximativ 21% din producția de energie electrică din Regatul Unit provine din energie nucleară. Estimările Rolls-Royce arată că Regatul Unit are nevoie de aproximativ 16 SMR pentru a înlocui centralele nucleare existente pentru generarea de energie.
Fluxul de știri
0