Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Oamenii de la sate își vor putea perfecta unele documente în propria localitate

© Sputnik / Anar Mustafayevmapă cu documente, imagine din arhivă
mapă cu documente, imagine din arhivă - Sputnik Moldova, 1920, 10.11.2021
Abonare
Veste bună pentru oamenii de la sate. Aceștia își vor putea perfecta actele chiar la ei în localitate fără a merge la centrele raionale pentru asta.
CHIȘINĂU, 10 nov - Sputnik. O gamă largă de servicii publice electronice vor fi accesibile acum pentru oamenii de la sate și cetățenii moldoveni din diaspora, pentru care distanța este un impediment în solicitarea unui serviciu public. Acest lucru va fi posibil odată cu implementarea, în curând, a Proiectului – Centre unificate de prestare a serviciilor publice.
Guvernul a aprobat astăzi Hotărârea cu privire la pilotarea centrelor unificate de prestare a serviciilor publice (CUPS).
Prin deschiderea centrelor în cadrul proiectului pilot și, ulterior, prin extinderea acestora la nivel național, se urmărește simplificarea procesului de obținere a serviciilor publice calitative de către cetățenii din mediu rural și din diaspora, diversificarea canalelor de prestare a serviciilor publice, îmbunătățirea experienței beneficiarilor de servicii, dezvoltarea instrumentelor de interacțiune și cooperare între prestatorii de servicii publice.
Proiectul menționat va fi implementat pe etape. La prima etapă, pe parcursul anului 2022, în țară și peste hotare, în total, vor fi inaugurate 26 de centre. Ulterior, în anul 2023, încă 60 de localități din țară vor beneficia de proiectul CUPS. Specialistii CUPS, care au fost selectați și instruiți pentru pilotare, vor activa în 17 primării din localități rurale și în 9 misiuni diplomatice și oficii consulare ale Republicii Moldova peste hotare.
Specialistul CUPS, în persoana unui angajat al primăriei locale, va avea misiunea de a informa populația și de a ajuta cetățenii de la sate să acceseze serviciile de care au nevoie în format electronic (serviciile cadastrale, de stare civilă, acte permisive, alocații, indemnizații, autorizații pentru construcție etc), le vor oferi suport informațional și practic cum să depună solicitări pentru servicii (cereri), să completeze formulare de înregistrare online și vor ajuta, totodată, la recepționarea rezultatului prestării.
Conform aceluiași principiu, cetățenii moldoveni aflați peste hotare se vor putea adresa la cel mai apropiat consulat al Republicii Moldova, pentru a obține o gamă largă de servicii de la autoritățile statului Republica Moldova, fiind ajutați de angajații Oficiului Consular de la formularea cererii, până la obținerea rezultatului.
Joc de noroc - Sputnik Moldova, 1920, 10.11.2021
Politică
Guvern: Aviz pozitiv pentru proiectul de interzicere a publicității jocurilor de noroc
Fluxul de știri
0