Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Moldovenii de peste hotare vor putea candida la funcția de procuror general - detalii

© Sputnik / Mihai CarausProcuratura Generală
Procuratura Generală - Sputnik Moldova, 1920, 10.11.2021
Abonare
Moldovenii care lucrează în afara țării vor putea candida la funția de procuror general. Iată de ce au nevoie.
CHIȘINĂU, 10 nov – Sputnik. Moldovenii cu experiență necesară atât în țară, cât și peste hotare vor putea să se înregistreze la concursul pentru funcția de procuror general și șef al procuraturilor specializate. Un proiect în acest sens a fost înregistra președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate.
Se întâmplă după ce în fruntea Procuraturii a ajuns Dumitru Robu, dar care îndeplinește funcția de procuror general interimar, după reținerea lui Stoianoglo.
Mai mult, Alexandr Stoianoglo a primit încă 30 de zile de arest la domiciliu. Cererea de prelungire a mandatului de arest a fost examinată de magistrați pe 3 noiembrie, la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana.
A doua zi, pe 4 noiembrie, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a solicitat inițierea procedurii de evaluare a performanțelor procurorului general suspendat de drept din funcție.
Această evaluare poate fi făcută după ce în cadrul ședinței extraordinare a Parlamentului din 24 august deputații au votat în lectura finală proiectul ce prevede modificările la Legea Procuraturii. În urma modificărilor operate, Consiliul Superior al Procurorilor va putea examina raportul comisiei de evaluare a performanțelor procurorului general.
Брифинг Майи Санду по итогам заседания Совета безопасности - Sputnik Moldova, 1920, 04.11.2021
Politică
Ultima oră: Maia Sandu cere evaluarea activității lui Alexandr Stoianoglo
În rezultatul examinării, Consiliul Superior al Procurorilor va acorda activității lui Stoianoglo din următoarele calificative: „excelent”, „bine” sau „nesatisfăcător”.
În cazul adoptării hotărârii privind acordarea calificativului „nesatisfăcător”, Consiliul Superior al Procurorilor va propune președintelui Republicii Moldova eliberarea din funcție a procurorului general.
Așadar, deși procurorul general nu a fost eliberat, dar deocamdată suspendat de drept din funcție, deputatul PAS Olesea Stamate anunță despre înregistrarea unui proiect care prevede înregistrarea la concursul pentru suplinirea funcției de procuror general a cetățenilor care au experiență și în afara țării.
„Am înregistrat proiectul de lege pentru modificarea legii procuraturii. Scopul acesteia este să permitem accesul la funcția de Procuror General și procurori șefi ai procuraturilor specializate persoanelor care au obținut experiența necesară prescrisă de lege ( fie in calitate de avocat, procuror sau judecator), atât în țară, cât și peste hotare. Astfel, sper că in momentul anunțării concursului pentru aceste funcții, vom avea cetățeni de-ai noștri care activează peste hotare, dar vor sa contribuie la combaterea criminalității și corupției, și care au experiența necesară, să aplice la concurs”, scrie Stamate pe pagina sa de Facebook.
Totodată, proiectul privind modificarea Legii Procuraturii prevede instituirea unei comisii de preselecție pentru funcțiile de procurori șefi ai procuraturilor specializate, care deși nu va limita mandatul CSP va putea desfășura o evaluare calitativă a candidaților in concurs.
Amintim că Alexandr Stoianoglo a fost reținut în seara zilei de 5 octombrie, chiar înainte de briefingul de presă anunțat de acesta. La solicitarea procurorului Victor Furtună, ofițerii mascați ai serviciilor speciale l-au scos pe Stoianoglo din clădirea Procuraturii Generale, apoi l-au plasat în izolatorul de detenție preventivă pentru 72 de ore.
Александр Стояногло - Sputnik Moldova, 1920, 03.11.2021
Societate
ULTIMA ORĂ! Încă 30 de zile de arest la domiciliu pentru Stoianoglo
Fluxul de știri
0