Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ultima oră: Maia Sandu cere evaluarea activității lui Alexandr Stoianoglo

© Sputnik / Mihai CarausБрифинг Майи Санду по итогам заседания Совета безопасности
Брифинг Майи Санду по итогам заседания Совета безопасности - Sputnik Moldova, 1920, 04.11.2021
Abonare
Președintele țării a cerut evaluarea activității procurorului general suspendat.
CHIȘINĂU, 4 nov - Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, solicită inițierea procedurii de evaluare a performanțelor procurorului general suspendat de drept din funcție.
Șeful statului a transmis astăzi Consiliului Superior al Procurorilor o sesizare prin care am cerut evaluarea activității lui Alexandr Stoianoglo.
Asta după ce în cadrul ședinței extraordinare a Parlamentului din 24 august deputații au votat în lectura finală proiectul ce prevede modificările la Legea Procuraturii. În urma modificărilor operate, Consiliul Superior al Procurorilor va putea examina raportul comisiei de evaluare a performanțelor procurorului general.
În rezultatul examinării, Consiliul Superior al Procurorilor va acorda activității lui Stoianoglo din următoarele calificative: „excelent”, „bine” sau „nesatisfăcător”.
În cazul adoptării hotărârii privind acordarea calificativului „nesatisfăcător”, Consiliul Superior al Procurorilor va propune președintelui Republicii Moldova eliberarea din funcție a procurorului general.
Conform proiectul de lege, evaluarea performanțelor procurorului general se va efectua de către comisia specială, în baza unui regulament. Această procedură nu va putea fie fectuată mai des decât o data în an.
„Decizia de a iniția procedura de evaluare e determinată de necesitatea consolidării încrederii societății în instituția Procuraturii, încredere compromisă de lipsa rezultatelor în combaterea criminalității și corupției, în special în dosarele de rezonanță, în perioada în care aceasta a fost condusă de Procurorul General suspendat”, a scris șeful statului pe pagina sa de Facebook.
Александр Стояногло - Sputnik Moldova, 1920, 03.11.2021
Societate
ULTIMA ORĂ! Încă 30 de zile de arest la domiciliu pentru Stoianoglo
Mai mult, Maia Sandu spune că instituțiile statului implicate în lupta anticorupție trebuie să acționeze ferm, conform legii, și să țină cont de așteptările societății.
„În calitate de Președinte, îmi doresc ceea ce își doresc oamenii: legea să fie respectată, iar cei care au comis abuzuri să fie sancționați corespunzător”, a mai scris președintele.
Amintim că Alexandr Stoianoglo a primit încă 30 de zile de arest la domiciliu. Cererea de prelungire a mandatului de arest a fost examinată de magistrați astăzi, 3 noiembrie, la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana.
Ședința privind examinarea cererii de prelungire a mandatului de arest la domiciliu pe numele procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo a început ieri, 2 noiembrie, însă a fost amânată. Precizăm că pe 29 octombrie procurorii au cerut prelungirea arestului la domiciliu a lui Stoianoglo pentru încă 30 de zile.
Amintim că Alexandr Stoianoglo a fost reținut în seara zilei de 5 octombrie, chiar înainte de briefingul de presă anunțat de acesta. La solicitarea procurorului Victor Furtună, ofițerii mascați ai serviciilor speciale l-au scos pe Stoianoglo din clădirea Procuraturii Generale, apoi l-au plasat în izolatorul de detenție preventivă pentru 72 de ore.
Maia Sandu si Gianni Buquicchio - Sputnik Moldova, 1920, 20.10.2021
Politică
Cum a explicat Sandu arestarea lui Stoianoglo în fața lui Buquicchio
Fluxul de știri
0