Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Medic: De ce crește numărul deceselor cauzate COVID în Moldova

© Sputnik / Mihai CarausAmbulanță
Ambulanță - Sputnik Moldova, 1920, 10.11.2021
Abonare
Specialistul a explicat că creșterea mortalității din cauza infecției cu coronavirus este legată de creșterea generală a numărului de infectări.
CHIŞINĂU, 10 noiembrie - Sputnik. Ca urmare a creșterii numărului cazurilor noi de infectare cu coronavirus, este posibilă și o creștere a mortalității, a declarat în studioul radio Sputnik Moldova Galina Kiriakova, șefa secției terapie intensivă a Spitalului de boli infecțioase Toma Chorbă.
Kiryakova a comentat în acest fel creșterea mortalității pacienților cu coronavirus în Moldova.
De la sfârșitul lunii octombrie, în țară au fost înregistrate zilnic de la 30 până la 49 de decese. Anti-recordul pentru țară a rămas la 49, acest număr de decese fiind înregistrat în zilele de 5, 6 noiembrie, dar și marți, 9 noiembrie. Comentând aceste statistici, specialiștii fac referire la răspândirea pe scară largă a tulpinii „delta”, care este mai greu suportată.
"Nu poate fi de vină doar tulpină ”deltă”. Există o dependență despre care am vorbit mereu, legată de creșterea numărului de infecții. Logic vorbind, mai întâi are loc această creștere și noi înțelegem că cineva va avea o formă ușoară sau moderată a bolii, dar poate exista de asemenea și o anumită creștere a procentului de pacienți gravi”, a spus Kiriakova.
Potrivit acesteia, atunci când are loc creșterea numărului de cazuri de infecție, medicii înțeleg că mulți dintre pacienți pot veni deja la internare cu o formă gravă. După cum a adăugat Kiriakova, forma severă se poate dezvolta într-o săptămână sau două după infectarea cu coronavirus.
„În ce constă perfidia acestui virus: nimeni nu are din prima zi o manifestare a tuturor simptomelor”, a explicat medicul.
Totuși, a subliniat specialistul, coronavirusul, ca și alte boli infecțioase, a căpătat deja o ciclicitate clară. Iar datorită experienței acumulate în timpul pandemiei, medicii au învățat să facă distincția între diferitele stadii ale infectării și modificările survenite în starea pacienților.

Situația Moldovei comparativ cu alte țări

Din cauza creșterii în Moldova a mortalității printre pacienții infectați cu coronavirus, țara noastră a ajuns pe primul loc la acest indicator printre țările vecine. În total, în timpul pandemiei în Moldova au fost înregistrate 8193 de decese pe fundalul infectării cu coronavirus.
Potrivit ultimelor statistici, în Moldova se atestă peste 300 de decese la 100 de mii de locuitori.
Bolnav de COVID la spital - Sputnik Moldova, 1920, 10.11.2021
Coronavirus
Rusia dezvoltă un medicament pentru tratamentul COVID-19
Fluxul de știri
0