Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Expert: Noul contract cu Gazprom - succes sau eșec

© Sputnik / Alexander GalperinПАО "Газпром"
ПАО Газпром - Sputnik Moldova, 1920, 10.11.2021
Abonare
Doctorul în economie, Galina Șelari a analizat avantajele și dezavantajele noului contract de furnizarea a gazului natural semnat de Republica Moldova cu compania rusă Gazprom.
CHIȘINĂU, 10 nov - Sputnik. Din punct de vedere al aprovizionării cu gaze naturale a țării, semnarea contractului cu Gazprom este un succes. Precizarea a fost făcută într-un comentariu pentru Sputnik Moldova de doctorul în economie, Galina Șelari.
Moldovenii nu vor mai îngheța în case în această iarnă și nici în următoarele patru. Asta după ce în urma negocierilor cu concernul rus s-a decis semnarea unui contract pe termen de cinci ani. La fel, potrivit Galinei Șelari, contractul cu Gazprom este un succes, ținând cont că în cazul aprovizionării cu gaze a țării din surse alternative, Republica Moldova trebuia să achite un preț de aproximativ o mie de dolari pentru o mie de metri cubi, comparativ cu 450 de dolari cât vom achita în luna noiembrie.
Trebuie precizat că prețul de 450 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze livrate de Gazprom este stabilit doar pentru luna noiembrie. Ulterior, prețurile ar putea scădea, au anunțat anterior autoritățile. Galina Șelari este de părere că în cazul unor scăderi a prețurilor pe piața internațională ar putea scădea și tarifele pentru consumatorii finali.

„Există și probabilitatea unei scăderi a prețurilor la gaze pentru consumatori în cazul unei scăderi a prețurilor pe piața europeană. Dar, din păcate, se poate întâmpla și invers - o nouă creștere a prețurilor la gaze va presupune o majorare a tarifelor pentru Moldova”, a conchis interlocutorul.

Amintim, începând cu 1 noiembrie, Republica Moldova primește gaz natural de la concernul rus Gazprom, conform contractului semnat pe 29 octombrie, pentru o perioadă de cinci ani. Autoritățile au anunțat că a fost acceptat formula de calcul propusă de partea moldovenească.
Anterior, vicepremierul Moldovei Andrei Spînu a comunicat că prețul gazului în noul contract va constitui 450 de dolari la mia de metri cubi în noiembrie, ceea ce, potrivit acestuia, este de două ori mai puțin decât prețul de piață.
În context, la propunerea Moldovagaz, Consiliul de administrație al ANRE a decis pe 9 noiembrie majorarea tarifului la gaz pentru consumatori începând cu 1 noiembrie. Astfel, moldovenii vor achita 10,26 lei pentru un metru cub de gaze față de 4,30 cât achitau până în octombrie.
автозаправка - Sputnik Moldova, 1920, 10.11.2021
Economie
Scumpiri în lanț: De astăzi crește și prețul la gazul metan
Fluxul de știri
0