Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Un avion spion american s-a apropiat de granițele rusești

Boeing E-8 JSTARS - Sputnik Moldova, 1920, 10.11.2021
Abonare
Pe lângă activitatea Marinei americane în Marea Neagră, zborurile militare în apropierea granițelor Rusiei s-au intensificat în ultimele zile.
BUCUREŞTI, 10 nov – Sputnik. După cele două bombardiere strategice detectate pe 6 noiembrie, un avion spion s-a apropiat de granițele ruseşti la o distanță de 35 de kilometri, trei zile mai târziu.
Un avion E-8C Joint STARS al Forțelor Aeriene ale SUA, destinat să efectueze zbor de recunoaștere și ghidaj de incendiu, a fost detectat pe 9 noiembrie în apropierea graniței cu Rusia peste Marea Neagră, a anunţat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat de presă.
Această aproximare a fost semnalată între ora 14:15 și 19:28 prin mijloace de detecție radar ale forțelor aerospațiale ruse care i-au monitorizat mișcările deasupra Mării Negre.
Avionul, care a decolat de la Baza Aeriană Ramstein din Germania, a zburat timp de mai bine de cinci ore la o altitudine cuprinsă între 7.000 și 10.000 de metri deasupra zonelor de nord-vest, centru și nord-est ale Mării Negre. Aeronava s-a apropiat la până la 35 de kilometri de granița cu Rusia, potrivit Sputnik France.
Acesta este al doilea caz similar în trei zile. Pe 6 noiembrie, două bombardiere strategice americane B-1B se apropiaseră deja de granițele de sud ale Rusiei la o distanță de aproximativ 100 de kilometri, informase Ministerul rus al Apărării.
Serghei Lavrov la ONU - Sputnik Moldova, 1920, 08.11.2021
Rusia
Serghei Lavrov: Exercițiile NATO în Marea Neagră urmăresc să izoleze Rusia

Marea Neagră, scenă a ostilităților?

Pe 9 noiembrie, Ministerul rus al Apărării a estimat că Pentagonul analizează Marea Neagră ca teatru de posibile ostilități în cazul în care Kievul ar pregăti o soluție militară la conflictul din Donbass. Potrivit ministerului, Washingtonul vrea să exploateze militar teritoriul Ucrainei.
În prezent, SUA, aliații săi și partenerii NATO desfășoară exerciții comune în regiunea Mării Negre. Distrugatorul american de rachete ghidate USS Porter și nava de comandă Mount Whitney, care a intrat în Marea Neagră, se află în prezent în portul orașului Batumi, Georgia, în timp ce tancul John Lenthall se află în partea de sud-vest a zonei.
Pe lângă participarea Marinei SUA, aceste exerciții prevăd participarea aviației tactice, de patrulare și strategice, precum și a contingentelor din forțele armate bulgare, georgiene, române, turce și ucrainene.
Ministerul rus a subliniat „acțiunile neprevăzute ale forțelor americane, care creează o grupare multinațională de forțe armate în imediata vecinătate a frontierei ruse”.
„Aceste acțiuni sunt un factor de destabilizare în regiunea Mării Negre, unul dintre obiective fiind dezvoltarea militară a teritoriului Ucrainei”, a spus ministrul.

Relațiile Rusia-NATO

Relațiile dintre Rusia și NATO sunt în prezent la cel mai scăzut nivel istoric. Kremlinul și-a anunțat decizia de a suspenda, de la începutul lunii noiembrie, activitatea misiunii militare de legătură a Alianței la Moscova, după ce NATO a expulzat opt dintre diplomații săi.
Fluxul de știri
0