Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ultima oră! ASP a declarat nul buletinul de identitate al lui Șor

© Sputnik / Miroslav RotariLiberty Summit
Liberty Summit  - Sputnik Moldova, 1920, 09.11.2021
Abonare
Agenția Servicii Publice a declarat nul buletinul de identitate al lui Șor. Iată care este motivul.
CHIȘINĂU, 9 nov - Sputnik. ASP a anunțat astăzi că atât buletinul de identitate emis în 2012, cât și pașaportul emis în 2010 pe numele lui Ilan Șor au fost perfectate și eliberate cu încălcarea legislației, fiind întocmite în lipsa acestuia.
Potrivit datelor ASP, în urma unui control efectuat de instituție la sesizarea Procuraturii Anticorupție, s-a stabilit că imaginea facială, datele personale și semnătura olografă a lui Ilan Șor au fost utilizate din resursele informaționale ale Registrului de stat al populației în baza unui act perfectat în 2009, iar actele de identitate au fost înmânate unor persoane terțe, contrar prevederilor legale.
Astfel, actele de identitate menționate, perfectate și eliberate în lipsa solicitantului Ilan Șor, devin nule de drept, conform prevederilor art.5 din Legea nr.273/1994 privind actele de identitate din Sistemul național de pașapoarte și au fost anulate în baza unui ordin semnat de directorul ASP în data de 9 noiembrie 2021.
Amintim că în mai 2015, Șor a fost condamnat la șapte ani și șase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani, dar instanța a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă. De mai bine de trei ani, dosarul în care este vizat Ilan Șor s-a examinat la Curtea de Apel din Cahul. Ilan Șor a rămas fără imunitate parlamentară în august 2019, după ce Partidul Democrat a plecat de la guvernare, iar după alegerile parlamentare din 11 iulie, curent, el a devenit din nou deputat pe listele Partidului Politic „ȘOR”.
La sfârșitul lunii august, dosarul lui Ilan Șor a fost transferat de la Curtea de Apel Cahul la Curtea de Apel Chișinău. O decizie în acest sens a fost luată de Curtea Supremă de Justiție la solicitarea lui Ilan Șor. Decizia vine după ce avocatul lui Ilan Șor, Denis Calaida, a cerut mutarea dosarului din cauza unor suspiciuni colective de imparțialitate a magistraților.
Sergiu Litvinenco - Sputnik Moldova, 1920, 24.08.2021
Politică
Litvinenco: Decizia de a strămuta dosarul lui Șor la o altă instanță va duce la tărăgănare
Anterior, Procuratura Generală a venit cu precizări referitor la cauzele penale în care este vizat Ilan Șor. Astfel, acestea se află atât la etapa de urmărire penală, cât și la etapa judecării, dar nu pot fi finalizate din motivul eschivării lui Șor.
Fluxul de știri
0