Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Noi tensiuni în Donbas: Ucraina, acuzată de cucerirea unui sat din „zona gri”

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Accesați arhiva multimediaUcraina, imagine simbol
Ucraina, imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 09.11.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Reprezentantul autoproclamatei Republici Populare Donețk: Ucraina a cucerit satul Staromarievka și a săpat tranșee, localitate situată în zona gri.
Forțele de securitate ucrainene au preluat satul Staromarievka pe linia de contact din Donbas, a declarat reprezentantul autoproclamatei Republici Populare Donețk (RPD) în grupul de contact, ministru de Externe al RPD, Natalia Nikonorova.
„Formațiunile armate ucrainene au avansat, de fapt, au capturat Staromarievka, au arborat acolo un steag ucrainean, au ridicat fortificații noi, au săpat tranșee”, a spus ea într-un interviu pentru RIA Novosti.
Nikonorova a adăugat că această localitate se afla în „zona gri” și a era demilitarizată - nu era controlată nici de Forțele Armate ale Ucrainei, nici de RPD.
Potrivit acesteia, conducerea autoproclamatei Republici a încercat, prin Centrul Comun de Control și Coordonare a Încetării Focului, să transmită autorităților ucrainene că aceste acțiuni trebuie oprite, însă apelurile au fost ignorate la Kiev.
La sfârșitul lunii octombrie, presa a relatat că trupele ucrainene au ocupat Staromaryevka. Ulterior, autoritățile RPD au anunțat că peste 30 de locuitori ai satului sunt cetățeni ai Rusiei. În același timp, centrul de presă al brigăzii 93 a Forțelor Armate ale Ucrainei „Holodni Yar” a negat aceste informații.
Serghei Lavrov la ONU - Sputnik Moldova, 1920, 08.11.2021
Rusia
Serghei Lavrov: Exercițiile NATO în Marea Neagră urmăresc să izoleze Rusia
Săptămâna trecută, Reprezentantul Permanent al Rusiei la OSCE, Aleksandr Lukaşevici, a cerut Misiunii Speciale de Monitorizare (SMM) a organizaţiei să evalueze consecinţele prezenţei oficialilor de securitate ucraineni în acest sat. El a adăugat că, în acest timp, reprezentanții Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR) au livrat provizii umanitare în Staromarievka. CICR a spus că este vorba despre aproximativ 150 de tone de cărbune.
Recent, tensiunile pe linia de contact au crescut din nou. La sfârșitul lunii trecute, Forțele Armate ucrainene au tras focuri de armă în orașul Telmanovo, care este controlat de RPD, și ar fi folosit și drona Bayraktar. Ministerul rus de Externe a calificat acțiunile părții ucrainene alarmante și nu a exclus ca Kievul meargă în mod conștient spre agravarea situației.
Fluxul de știri
0