Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Polonia - echipamente militare la frontiera cu Belarus

frontieră - Sputnik Moldova, 1920, 09.11.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Comitetul de frontieră al Belarusului: Polonia a aliniat echipament militar la graniță, vizavi de refugiați
Militarii polonezi au adus tehnică militară și au dislocat-o de-a lungul graniței cu Belarusul, a declarat Comitetul de Frontieră de Stat din Belarus.
„În acest moment, un lanț format din militari polonezi s-a aliniat în dreptul taberei de refugiați, au dislocat tehnică, inclusiv militară”, se menționează în mesajul publicat pe canalul de Telegram al instituției.
Se subliniază că unor migranți li s-a făcut rău din cauza gazelor lacrimogene.
"Pentru a exercita presiune psihologică asupra refugiaților toată noaptea, armata poloneză a pornit difuzoare, proiectoare, lumini stroboscopice. S-au auzit și focuri din teritoriul adiacent", se arată în mesaj.
Potrivit polițiștilor de frontieră din Belarus, un grup de migranți, dintre care majoritatea sunt kurzi, continuă să se afle în fața gardului de la granița cu Polonia.
„Aceștia și-au amplasat o tabăra direct la frontieră și în prezent nu întreprind acțiuni agresive. Starea fizică și morală a oamenilor este extrem de grea și deprimată. Nu este suficientă apă și hrană. Nu există condiții minime pentru procedurile zilnice de igienă pe teritoriul taberei”, a adăugat sursa citată.
Мигранты в окружении пограничников и полицейских после того, как они пересекли белорусско-польскую границу, Хайновка, Польша - Sputnik Moldova, 1920, 08.11.2021
Internațional
Probleme la granița dintre Polonia și Belarus
Autoritățile din Belarus au subliniat că situația este complicată și din cauza prezenței unui număr semnificativ de gravide și bebeluși. Ei sunt nevoiți să petreacă nopțile pe pământ, la temperaturi apropiate de zero.
Luni, câteva mii de migranți ilegali din Orientul Mijlociu și Africa de Nord din Belarus, inclusiv femei și copii, s-au mutat spre granița poloneză. După cum au declarat oficialii de la Minsk, cu fața la gard, refugiații au încercat să le explice polițiștilor de frontieră polonezi că și-au părăsit țările din cauza pericolului pentru viața lor.
Pe web au circulat videoclipuri care arată că migranții încearcă să spargă gardul și să taie sârma ghimpată. Ca răspuns, forțele de securitate poloneze pulverizează gaze lacrimogene.
Autoritățile poloneze au spus că aceasta este „cea mai mare încercare de pătrundere masivă în forță de până acum” în țară. Președintele Andrzej Duda anunțat o întâlnire urgentă cu privire la situația de la frontieră.
În ultimele luni, Lituania, Letonia și Polonia au raportat o creștere a numărului de imigranți ilegali la granița cu Belarus. În special, conform ultimelor date, peste 30 de mii de persoane au încercat să intre ilegal în Polonia.
Președintele belarus Alexander Lukașenko a menționat că, din cauza sancțiunilor occidentale, Minskul nu are „nici bani, nici putere” pentru a restrânge fluxul de oameni. În plus, partea belarusă a declarat în repetate rânduri despre expulzarea forțată a refugiaților de pe teritoriul statelor vecine, transmite RIA Novosti.
Grăniceri polonezi - Sputnik Moldova, 1920, 05.11.2021
Internațional
Polonia acuză Belarusul de noi provocări la frontieră
Fluxul de știri
0