Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

CC cere amânarea trimiterii instrumentului de ratificare a Convenției de la Istanbul

© Sputnik / Mihai CarausКонституционный суд Молдавии
Конституционный суд Молдавии - Sputnik Moldova, 1920, 09.11.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Curtea Constituțională i-a cerut ministrul de Externe să amâne trimiterea instrumentului de ratificare a Convenției de la Istanbul până la soluționarea sesizării depuse de deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor.
CHIȘINĂU, 9 nov - Sputnik. Înalta Curte anunță că i-a răspuns ministrului Afacerilor Externe și al Integrării Europene la solicitarea de a oferi o opinie privind ratificarea Convenției de la Istanbul. Astfel, în contextul în care există o sesizare la Curtea Constituțională pe numele Convenției de la Istanbul, care a fost depusă de deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, magistrații i-au cerut lui Nicu Popescu să amâne trimiterea instrumentului de ratificare a Convenției până la soluționarea sesizării.
Precizarea vine în contextul în care deputații socialiști au depus o sesizare la Curtea Constituțională privind controlul constituționalității legii cu privire la ratificarea Convenției de la Istanbul, iar Înalta Curte a solicitat opinia Comisiei de la Veneția.
Într-un comunicat de presă al Curții Constituționale se menționează că în următoarea perioadă Comisia de la Veneția va emite o opinie privind Convenția de la Istanbul și ratificarea ei de către Republica Moldova.
„Fiind existența sesizării menționate pe rolul Curții și având în vedere principiul loialității constituționale, Curtea i-a cerut Ministrului să amâne trimiterea instrumentului de ratificare a Convenției până la soluționarea sesizării”, se menționează în comunicat.
Amintim că în data de 14 octombrie deputații din majoritatea parlamentară au votat în lectură finală ratificarea controversatei Convenții de la Istanbul. Iar la 20 octombrie, președintele Maia Sandu a promulgat Legea cu privire la ratificarea documentului.
Мечеть Айя-София в Стамбуле - Sputnik Moldova, 1920, 20.03.2021
Turcia s-a retras din Convenția de la Istanbul: Iată de ce
Convenția de la Istanbul a trezit numeroase controverse, iar Mitropolia Moldovei a venit cu o adresare către președintele țării, Guvern și Parlament după ce s-a votat în prima lectură ratificarea Convenției de la Istanbul.
Semnatarii adresării arată că unul din cele mai controversate aspecte ale Convenției de la Istanbul este definiția conceptului de ”gen”. Potrivit art. 3, lit. c) al Convenției, “gen” va însemna rolurile, comportamentele, activitățile și atributele construite social, pe care o societate dată le consideră adecvate pentru femei și bărbați.
Deși oficial documentul ar lupta pentru prevenirea şi combaterea violenței împotriva femeilor, mai multe state au atras atenția că aceasta dăunează unităţii familiale, încurajează divorţul şi că referinţele sale la egalitate sunt folosite de comunitatea LGBTQ pentru a obţine o mai mare acceptare în societate.
Fluxul de știri
0