Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Belarus: Focuri de armă la hotar din partea Poloniei

© REUTERS / Kacper PempelМигранты после пересечения белорусско-польской границы, Хайновка, Польша
Мигранты после пересечения белорусско-польской границы, Хайновка, Польша - Sputnik Moldova, 1920, 08.11.2021
Abonare
Departamentul de Grăniceri al Belarus a venit cu o reacție la știrile din presă privind focurile de armă la hotar cu Polonia, acolo unde au venit mii de imigranți ilegali.
CHIȘINĂU, 8 nov - Sputnik. “Se aud împușcături care vin din partea Poloniei”, a declarat pentru RIA Novosti reprezentantul oficial al Departamentului de Grăniceri de la Minsk, Anton Bîcikovski.
Luni, câteva mii de refugiați ajunși în Belarus din Orientul Mijlociu și Africa de Nord s-au pornit spre granița poloneză.
Potrivit Departamentului de Grăniceri, imigranții ilegali, ajunși în fața gardului din sârmă ghimpoasă, au încercat în mod repetat să transmită polițiștilor de frontieră polonezi că și-au părăsit țările din cauza pericolului pentru viața lor. Reprezentnații Departamentului au subliniat că polițiștii polonezi au răspuns cu „gaze lacrimogene, care au fost pulverizate în oamenii care căutau protecție”. „Ca răspuns la utilizarea nejustificată a mijloacelor speciale, unii dintre refugiați au luat măsuri mai hotărâte și au început să distrugă gardul de la hotarul polonez”.
Filmările video publicate de militarii polonezi confirmă că imigranții ilegali au încercat să spargă gardul și să muște sârmă ghimpată, ca răspuns forțele de securitate au folosit mijloace speciale.
Autoritățile poloneze spun că a început „cea mai mare tentativă de până acum de pătrundere în masă cu forța” pe teritoriul țării.
După o încercare nereușită de a sparge cordonul, imigranții au instalat corturi și au aprins focul, a declarat Ministerul polonez al Apărării.
Președintele polonez Andrzej Duda a stabilit o întâlnire urgentă cu privire la situația de la frontieră.
În ultimele luni, Lituania, Letonia și Polonia au raportat o creștere a numărului de imigranți ilegali la granița cu Belarus. În special, conform ultimelor date, peste 30 de mii de persoane au încercat să intre ilegal în Polonia.
Alexandru Lukașenko a menționat că, din cauza sancțiunilor occidentale, Minsk nu are „nici bani, nici putere” pentru a restrânge fluxul de oameni. În plus, partea belarusă a declarat în repetate rânduri că refugiații sunt expulzați forțat de pe teritoriul statelor vecine.
Мигранты в окружении пограничников и полицейских после того, как они пересекли белорусско-польскую границу, Хайновка, Польша - Sputnik Moldova, 1920, 08.11.2021
Internațional
Probleme la granița dintre Polonia și Belarus
Fluxul de știri
0