Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Mansardele din Chișinău vor inspectate de specialiști: Care este motivul

© Sputnik / Evghenii Panasencomansardă
mansardă - Sputnik Moldova, 1920, 06.11.2021
Abonare
Mansardele din Capitală vor fi inspectate în privința respectării măsurilor antiincendiu.
CHIȘINĂU, 6 nov – Sputnik. Peste o sută de mansarde din Chișinău vor fi verificate de specialiști. Acestea vor fi inspectate în privința respectării măsurilor antiincendiu.
Acțiunea are loc în urma incendiului de proporții produs în data de 23 octombrie, la o mansardă de pe strada Pelivan din sectorul Buiucani al Capitalei. Atunci, 20 de apartamente au fost distruse de flăcări.
Drept urmare, reprezentanții Agenției pentru Supraveghere Tehnică (AST) au demarat acțiunile de evaluare și prevenire a riscului de incendiu în blocurile locative cu etaj mansardă. Specialiștii urmează să inspecteze peste 100 de blocuri locative.
Potrivit unui comunicat emis de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, în procesul de evaluare a blocurilor, inspectorii vor verifica toate căile de evacuare a fumului, prezența actelor de verificare a canalelor de ventilare, starea tehnică a rețelelor și instalațiilor electrice, precum și protecția termică a elementelor constructive combustibile.
Totodată, pomperii și salvatorii vor informa persoanele responsabile de gestionarea blocurilor locative cu etaj mansardă despre riscurile apariției unor eventuale situații de urgență, precum și despre acțiunile care trebuie întreprinse în cazul izbucnirii unui eventual incendiu.
Incendiu pe strada Ion Pelivan - Sputnik Moldova, 1920, 04.11.2021
Societate
CMC a votat: Câți bani vor primi locatarii mansardei mistuite de foc din strada Pelivan
Amintim că, în după-amiaza zilei de 23 octombrie, un incendiu puternic a izbucnit într-un bloc din sectorul Buiucani al Capitalei. 70 de pompieri și salvatori au fost la fața locului pentru a stinge flăcările.
Conform deciziei CMC, cele 20 de familii care au avut de suferit în urma incendiului vor primi câte 9.000 de lei pentru un metru pătrat. În total, în acest scop, municipalitatea va aloca din fondul de rezervă 4 milioane 400 de mii de lei.
Totodată, pretorul sectorului Buiucani, Vadim Brânzaniuc, a afirmat că din fondul de rezervă al Primăriei Chișinău vor fi alocate surse financiare pentru construcția acoperișului clădirii în locul mansardei incendiate, întrucât aceasta nu mai poate fi reconstruită.
Anterior, primarul Ion Ceban a declarat că sinistrații vor primi suma investită la procurarea locuinței, în conformitate cu contractul, însă sinistrații au solicitat ca municipiul Chișinău să vină cu un ajutor per metru pătrat.
Tot atunci, edilul-șef a comunicat că familiile păgubite vor primi câte 50 de mii de lei pentru procurarea mobilierului. Și proprietarii apartamentelor de la etajele inferioare vor fi ajutați de municipalitate, după ce locuințele lor au fost inundate de apa folosită pentru stingerea incendiului de la mansardă.
Incendiu pe strada Ion Pelivan 17/3 - Sputnik Moldova, 1920, 23.10.2021
Accidente
Incendiu devastator în Chișinău: Arde mansarda unui bloc - 11 autospeciale la fața locului
Fluxul de știri
0