Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

ANRE a avizat acordul dintre Gazprom și Moldovagaz

© Sputnik / Mihai CarausANRE
ANRE - Sputnik Moldova, 1920, 04.11.2021
Abonare
Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a avizat acordul adițional al contractului dintre Gazprom și Moldovagaz.
CHIȘINĂU, 4 nov - Sputnik. ANRE anunță că a avizat pozitiv acordul adițional al contractului dintre Gazprom și Moldovagaz, referitor la condițiile de furnizare a gazelor naturale în Republica Moldova.
Decizia a fost luată după ce pe 29 octombrie a fost prelungit cu cinci ani contractul dintre Gazprom și Moldovagaz, adică până pe 30 septembrie 2026.
„Conform punctului 3 al Suplimentului nr.19, în perioada noiembrie - decembrie 2021 și ianuarie-octombrie 2022, SAP „Gazprom” se obligă să livreze, iar S.A. ,,Moldovagaz” se obligă să recepționeze și să achite gazele naturale în volum de 1 238 milioane de m3, pentru alimentarea cu gaze naturale a părții drepte a Nistrului și 2 062 milioane de m3 pentru partea stângă a Nistrului, astfel volumul total contractat de S.A. „Moldovagaz” constituie 3 300 milioane de m3 de gaze naturale”, se menționează în comunicatul de presă al ANRE.
Începând cu 1 noiembrie, prețul de calcul al gazelor naturale procurate este determinat conform formulelor agreate de părți în contract.

Conform ultimei hotărâri a Comisiei pentru Situații Excepționale, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică este obligată să aprobe până la 10 noiembrie tarife noi la gaze, care vor fi aplicate în facturi de la 1 noiembrie.

Amintim că pe data de 29 octombrie, negocierile cu Gazprom s-au încheiat, iar în urma acestora contractul cu concernul rus a fost prelungit pentru o perioadă de cinci ani. Părțile au agreat formula de preț propusă de partea moldovenească. Vicepremierul Andrei Spînu a menționat însă că nu poate face publice detaliile despre formarea prețului, invocând secretul comercial.
Gaz - Sputnik Moldova, 1920, 04.11.2021
Economie
Ultima oră: ANRE, obligată să stabilească tarife noi la gaz până la 10 noiembrie
Fluxul de știri
0