Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Producția mondială de vin, la cel mai scăzut nivel istoric

© Sputnik / Miroslav Rotarisupermarket
supermarket - Sputnik Moldova, 1920, 05.11.2021
Abonare
Volumul producției mondiale de vin este de așteptat să scadă în acest an la un nivel „extrem de scăzut”, în timp ce cererea este de așteptat să revină practic la nivelul de dinaintea pandemiei de Covid-19, informează joi Organizația Internațională a Viei și Vinului.
În primele estimări pentru 2021, organizația din Paris spune că se așteaptă la un volum de producție cuprins între 247,1 și 253,5 milioane de hectolitri (mhl), cu o prognoză medie de 250,3 mil.
Aceasta înseamnă că producția mondială ar fi sub medie pentru al treilea an consecutiv și că va reveni la nivelul scăzut istoric din 2017 (248 mil. hectolitri), cel mai scăzut din ultimele șase decenii.

Un hectolitru corespunde la 133 de sticle de vin de 75 cl.

Scăderea este deosebit de marcată în Italia, Spania și Franța, cei mai mari producători din lume. Aceste țări „împreună au pierdut în jur de 22 de milioane de hectolitri față de 2020 din cauza înghețului târziu de primăvară și a condițiilor meteorologice în general nefavorabile”, notează OIV.
În Europa, se așteaptă ca doar patru țări să se descurce bine față de anul trecut: Germania, Portugalia, România și Ungaria.
În schimb, volumul produs de podgoriile din emisfera sudică este de așteptat să bată recorduri, datorită condițiilor meteo favorabile din America de Sud, Africa de Sud și Australia. Dar nu va fi suficient pentru a compensa scăderea producției europene când cererea globală pare să fi crescut din nou în prima jumătate a anului, în ciuda constrângerilor încă exercitate asupra turismului și hotelurilor din cauza pandemiei de Covid.
„Ne așteptăm ca consumul global să crească față de 2020”, a declarat directorul general al OIV, Pau Roca, bazându-se pe faptul că volumele consumate în primul semestru au fost mai mari decât cele dinainte de pandemie, datorită în special a boom-ului vânzărilor online și în ciuda scăderii cererii chineze.
Vin - Sputnik Moldova, 1920, 29.08.2021
Coronavirus
Medic - Este benefic sau nu consumul de vin pentru atenuarea sindromului post-COVID
Fluxul de știri
0