Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Premierul Gavrilița, despre negocierile cu Gazprom: ”A fost un joc foarte dur”

© Photo : Miroslav RotariNatalia Gavrilița
Natalia Gavrilița - Sputnik Moldova, 1920, 04.11.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Premierul Gavrilița consideră că sursele energetice alternative vor contribui la consolidarea poziţiei Republicii Moldova în negocierile privind gazele.
CHIȘINĂU, 4 nov – Sputnik. Moldova trebuie să continue să caute modalități alternative de a asigura țara cu resurse energetice. Despre asta a anunțat premierul Natalia Gavrilița în cadrul unei emisiuni la un post privat de televiziune.
Potrivit prim-ministrului, negocierile cu Gazprom privind furnizarea gazelor naturale au arătat cât de importantă este o astfel de alternativă.

„A fost un joc foarte dur (în negocieri cu Gazprom – n.red.), în condițiile în care Moldova avea puține alternative și în contextul prețurilor - anomalie pe piața mondială, al deficitului de gaze în Europa”, a spus Gavrilița.

Natalia Gavrilița a mai menționat că existența unor furnizori alternativi de gaze a ajutat Republica Moldova să ia o poziție mai sigură în negocierile privind condițiile contractului cu Gazprom.
Vorbind despre procesul de negociere, ea a remarcat că în această chestiune „nu există dușmani și prieteni, sunt doar interese”, iar Guvernul Republicii Moldova trebuie să se concentreze pe nevoile cetățenilor atunci când rezolvă problemele energetice ale țării.
Наталья Гаврилица - Sputnik Moldova, 1920, 04.11.2021
Economie
Gavrilița a spus cu cât ar putea crește tariful la gaz în curând
Premierul consideră ar trebui să învățăm o lecție din cele întâmplate, ”să continuăm să lucrăm în interesul țării și să facem tot posibilul pentru a nu ajunge iarăși într-o situație similară. ”Să ne asigurăm cu surse alternative (combustibil – n.red.) pentru a negocia decent un contract în viitor”, a adăugat Gavrilița.

Criza gazelor în Moldova

Moldova a convenit cu Gazprom să prelungească contractul de furnizare a gazelor pentru următorii cinci ani, negocierile s-au încheiat săptămâna trecută la Sankt Petersburg.
În cadrul negocierilor, după cum a menționat anterior viceprim-ministrul Andrei Spînu, a fost aprobată formula de formare a prețului propusă de partea moldovenească, care are la bază pe raportul dintre prețurile de piață la gaz și petrol.
Contractul de livrare a gazelor cu concernul rus Gazprom a expirat pe 30 septembrie. Acesta a fost prelungit cu încă o lună, până pe 31 octombrie. În luna curentă însă țara noastră achită pentru gazul livrat un preț de piață de 790 de dolari pentru o mie de metri cubi.
În perioada 21-22 octombrie, viceprim-miniștrii moldoveni Vlad Kulminski și Andrei Spînu au avut prima rundă de negocieri cu privire la contractul pentru gaze cu șeful adjunct al Administrației Prezidențiale Dmitri Kozak, directorul general al SRL ”Gazprom Export” Elena Burmistrova și ministrul rus al Energiei Nikolai Șulginov. Părțile nu au reușit să ajungă la o înțelegere.
Totodată, Moldova a început să caute surse alternative de furnizare a combustibilului albastru în țară. Pe 25 octombrie, Moldova a făcut prima achiziție de gaze de la alt furnizor decât Gazprom: a fost semnat un contract pentru achiziția de probă a un milion de metri cubi de gaz de la PGNiG din Polonia. În cursul săptămânii, Moldova a achiziționat gaz de asemenea de la compania olandeză Vitol, de la compania elvețiană DXT Commodities și de la Naftogaz din Ucraina.
A doua rundă de negocieri cu Gazprom a avut loc în perioada 27-29 octombrie. La discuțiile cu șeful Gazprom, Alexei Miller, Republica Moldova a fost reprezentată de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu și de președintele Consiliului de Administrare al SA Moldovagaz Vadim Ceban. Părțile au reușit să ajungă la un acord cu privire la prelungirea contractului de furnizare a gazelor în condițiile propuse de partea moldovenească. S-a ajuns și la un acord privind efectuarea unui audit al datoriei istorice a companiei Moldovagaz față de Gazprom.
Заседание парламента Молдовы 22 октября 2021 - Sputnik Moldova, 1920, 04.11.2021
Politică
Comuniștii și socialiștii au cerut audierea în plen a premierului Gavrilița
Fluxul de știri
0