Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Comuniștii și socialiștii au cerut audierea în plen a premierului Gavrilița

© Public Domain / Parlamentul Republicii MoldovaЗаседание парламента Молдовы 22 октября 2021
Заседание парламента Молдовы 22 октября 2021 - Sputnik Moldova, 1920, 04.11.2021
Abonare
Propunerea de audiere a premierului pe subiectul subvențiilor de la stat după majorarea tarifelor la gaze nu a fost acceptată de deputați.
CHIȘINĂU, 4 nov – Sputnik. Propunerea deputaților Blocului Comuniștilor și Socialiștilor de audiere a premierului Natalia Gavrilița pe subiectul oferirii subvențiilor de la stat după ce tarifele la gaz vor crește nu a fost susținută de deputații majorității parlamentare.
Deputatul Petru Burduja a declarat din plenul Parlamentului că deputații din fracțiunea comuniștilor și socialiștilor cer subvenționarea atât a cetățenilor, persoane fizice, cât și a agenților economici.
Asta după ce președintele Consiliului de Administrație al „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a declarat în cadrul unei emisiuni de la un post privat de televiziune că tarifele pentru gaz urmează să fie mai mari începând chiar cu luna următoare.
Un preț exact pentru un metru cub de gaze naturale pentru consumatorii casnici nu a fost oferit de Vadim Ceban. Acesta a declarat că încă se fac calcule în privința noului preț, deoarece se iau la bază cotațiile de pe piață, volumele consumate și cursul valutar.
În același timp, Ceban a precizat că în vara acestui an „Moldovagaz” cerea o majorare de până la 6 lei și 50 de bani pentru un metru cub de caz, acum însă noul tarif ar putea fi mai mare. În spațiul public au apărut informații precum că prețul pentru gaz ar putea atinge chiar și pragul de 10 lei pentru un metru cub.
Moldovagaz - Sputnik Moldova, 1920, 02.11.2021
Societate
Cât vom plăti pentru gaz din luna următoare: Ce spune Vadim Ceban
Anterior, prim-ministrul Natalia Gavrilița a anunțat că statul va oferi subvenții pentru consumatorii casnici. Ulterior și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu la fel a precizat că Guvernul va subvenționa majorarea tarifelor la gazele naturale.
Acesta nu a spus însă despre ce sume este vorba și cine exact va beneficia de acest suport. Chiar și așa, Spînu a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că „Guvernul este pregătit să vină cu un pachet de susținere”. Ministrul a menționat că de aceste subvenții vor beneficia în mare parte cei care au o situație financiară vulnerabilă.
„Pachetul nostru va fi mai generos pentru cei mai vulnerabili. Cei care au un consum mai mare, credem noi că au și venituri mai mari și își permit această creștere de prețuri. Pentru aceste grupuri mai mici vom veni cu un pachet ca această creștere să fie posibil de plătit. Vom veni cu un ajutor în factură, precum a făcut și România, care a venit cu o subvenționare direct în factură”, a spus Spînu.
Tot în cadrul ședinței de astăzi, deputații comuniștilor și socialiști au propus audierea ministrului de Interne, Ana Revenco, pe subiectul scrisorii deschise a zecilor de angajați de la detașamentul de poliție cu destinație specială "Fulger" care ar fi fost presați psihologic să depună dispoziții împotriva șefului lor. Însă, deputații partidului de guvernământ PAS au respins includerea subiectului pe ordinea de zi.
Trebuie precizat că majoritatea parlamentară s-au opus pentru includerea pe ordinea de zi a mai multor proiecte propuse de opoziție. Este vorba de un proiect de lege, care prevede plata unei indemnizații unice în valoare de 1 000 de lei pentru pensionari și alți beneficiari de plăți sociale, cu venituri lunare de până la 4 000 de lei.
Gazprom - Sputnik Moldova, 1920, 03.11.2021
Analize și opinii
Care a fost ”asul” Moldovei în negocierile cu Gazprom - expert
Totodată, a fost respinsă propunerea de a crea o comisie parlamentară de anchetă modului în care decurge procesul de vaccinare anti-COVID-19.
Nici proiectul de lege, care prevede acordarea compensațiilor fermierilor pentru pierderile în agricultură ca urmare a calamităților naturale din primăvară-vară nu a fost acceptat pentru a fi inclus pe ordinea de zi a ședinței de astăzi.
În cadrul ședinței de astăzi, deputații vor examina, în lectură finală, proiectele de lege de modificare a Codului serviciilor media audiovizuale, a Legii privind dezvoltarea regională, și a Legii cu privire la statutul personalului din cabinetul persoanelor cu demnitate publică.
Mariana Durleșteanu  - Sputnik Moldova, 1920, 02.11.2021
Analize și opinii
Mariana Durleșteanu: Moldova are gaz datorită înțelegerilor dintre UE, Germania și Rusia
Fluxul de știri
0