Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Cum a explicat Sandu arestarea lui Stoianoglo în fața lui Buquicchio

© Guvernul Republicii Moldova Maia Sandu si Gianni Buquicchio
Maia Sandu si Gianni Buquicchio - Sputnik Moldova, 1920, 20.10.2021
Abonare
În cadrul discuției pe care președintele Maia Sandu a avut-o cu oficialii Consiliului Europei, între care președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, a fost abordat subiectul arestării procurorului general, Alexandr Stoianoglo.
CHIȘINĂU, 20 oct - Sputnik. Maia Sandu i-a spus lui Gianni Buquicchio că instituția prezidențială este interesată ca investigațiile în care este vizat procurorul general suspendat, dar și alte persoane din sistem să se desfășoare cu respectarea tuturor normelor legale și cu maximă transparență.
Comunicatul remis presei de către Președinție nu dă alte detalii ale discuției dintre cei doi la subiectul arestării procurorului general.
Vom preciza însă că răspunzând la o întrebare a jurnaliștilor moldoveni, adresată în cadrul unui briefing de presă ținut la Chișinău, șeful Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, a spus că el consideră că autoritățile au acționat grăbit în cazul arestării procurorului general, Alexandr Stoianoglo.
”Viteza cu care s-a acționat a fost mare, însă nu putem răspunde acum la această întrebare pentru că trebuie să studiem ceea ce s-a făcut cu legea, ceea ce se va face în următoarele câteva săptămâni. Autoritățile vor primi o opinie cu referire la lege. Cu referire la procedură, aceasta este în mâna sistemului de justiție și noi nu putem interveni în acest sens”, a spus Gianni Buquicchio.
Grupul de lucru al Consiliului Europei, din care face parte și președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, se află în vizită la Chișinău în perioada 19-21 octombrie.
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 06.10.2021
Analize și opinii
Fost procuror: Alături de Stoianoglo trebuie să stea și Sandu

Dosarul Stoianoglo

Amintim că Stoianoglo a fost reținut în seara zilei de 5 octombrie. La solicitarea procurorului Victor Furtună, ofițerii mascați ai serviciilor speciale l-au scos pe Stoianoglo din clădirea Procuraturii Generale, apoi l-au plasat în izolatorul de detenție preventivă pentru 72 de ore.
Arestarea procurorului general a provocat mai multe acțiuni de protest la Comrat și Chișinău.
În data de 8 octombrie, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au admis parțial demersul procurorului de caz Victor Furtună, iar procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Totodată, pe 15 octombrie, magistrații Curții de Apel au luat decizia de a respinge recursul procurorului pe caz prin care a fost solicitat arestul lui Stoianoglo în penitenciar, dar și recursul avocaților acestuia prin care s-a solicitat cercetarea lui în libertate. Astfel, Stoianoglo a rămas în arest la domiciliu.
Cea mai gravă învinuire care îi este adusă lui Stoianoglo ține de modificarea cadrului legal prin care a facilitat implementarea schemei de spălare a banilor în proporții deosebit de mari. I se încriminează că, în perioada când a fost președinte al comisiei parlamentare, ar fi introdus un amendament la legea cu privire la spălarea de bani, ceea ce a dus la favorizarea spălării banilor. De fapt, amendamentul a venit de la Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice și a Corupţiei.
Procurorul general suspendat pledează nevinovat și se arată revoltat de învinuirile care i se aduc. El spune că dosarul care i-a fost intentat este unul politic.
Alexandr Stoianoglo - Sputnik Moldova, 1920, 08.10.2021
Politică
Stoianoglo face praf guvernarea: „Ne întoarcem la statul capturat”
Fluxul de știri
0