Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Zaharova a avertizat cu privire la agravarea situației în Balcani

© Russian Foreign Ministry / Accesați arhiva multimediaMaria Zaharova
Maria Zaharova - Sputnik Moldova, 1920, 03.11.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al MAE rus, despre situația din Kosovo: „Fitilul butoiului cu pulbere al Europei” este pe cale să se aprindă.
CHIȘINĂU, 3 nov - Sputnik.Situația din Balcani este agravată de acțiunile extremiștilor kosovari cu complicitatea Occidentului, a declarat purtătorul de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.
Pe 13 octombrie au avut loc revolte în partea de nord (sârbă) a orașului Kosovsk-Mitrovica, cauzate de acțiunile poliției din autoproclamata Kosovo, care a folosit grenade asurzitoare (flashbang), gaze lacrimogene și alte echipamente speciale.
Acțiunile oamenilor care au blocat mai multe străzi au fost provocate de raidul poliției din Kosovo asupra farmaciilor și punctelor de vânzare locale, cerând documente pentru mărfuri și declarații vamale.
Unitatea specială de poliție din Kosovo ROSU a ajuns și ea în Mitrovica de Nord. Acțiunea poliției a avut loc în municipiul Zvechan din nordul regiunii. Doi sârbi au fost grav răniți în timpul revoltelor

„Situația în Balcani se agravează, fitilul butoiului cu pulbere balcanic al Europei „se poate aprinde în orice moment ca urmare a acțiunilor extremiștilor kosovari, cu complicitatea sau instigarea directă a patronilor lor occidentali”, a scris Zaharova pe canalul său de Telegram.

Serbia: Army on heightened alert as Kosovo border tensions escalate - Sputnik Moldova, 1920, 29.09.2021
Video
Armata sârbă, în alertă din cauza tensiunilor din Kosovo
Potrivit acesteia, radicalii albanezi din Kosovo își continuă încercările încăpățânate de a „scăpa” de sârbi.
„În nordul provinciei, care din punctul de vedere al dreptului internațional rămâne o autonomie în Serbia, forțele speciale armate kosovare au invadat de două ori (în septembrie și octombrie) zonele populate de sârbi, sub pretextul „restabilirii ordinii”. Aceasta a dus la un val de tensiune care ameninţa să escaladeze într-un conflict deschis. A fost posibil să se reducă intensitatea tensiunilor cu ajutorul unei intervenții externe de urgenţă", a explicat Zaharova.
Ea a menționat că următoarea țintă a atacurilor este stația de transformare Valach, prin care trece alimentarea cu energie electrică a districtelor sârbe din regiune și este operată de întreprinderea Sârbă de Rețele Electrice.

„Nu este un secret pentru nimeni că una dintre principalele priorități ale conducerii Kosovo, condusă de „prim-ministrul” A. Kurti și partidul său naționalist „Mișcarea pentru Autodeterminare” pe drumul spre „demarcarea finală” de Serbia este arhicunoscuta ”autonomie energetică”. Anum „Valach” este obstacolul Pristinei la finalizarea separării. În același timp, este foarte probabil că dacă substația va cădea în mâinile kosovarilor, sârbii din nordul regiunii vor rămâne fără electricitate”, a spus Zaharova.

Potrivit purtătorului de cuvânt al MAE rus, ultranaționaliștii albanezi aflati la putere acolo sunt „sursa problemelor” în Kosovo, aceștia își „arată mușchii” activ în ajunul alegerilor locale, al căror prim tur a avut loc pe 17 octombrie, iar al doilea este programată pentru 14 noiembrie.
„Sunt răsfățați de capitalele occidentale, în primul rând cele care au declanșat agresiunea NATO împotriva Iugoslaviei în 1999, cu scopul de a smulge Kosovo de la Serbia, indiferent de numeroasele victime umane. Acei care asigură că Serbiei îi va fi bine sub aripa lor, trebuie doar să se predea complet, abandonând interesele naționale și memoria istorică. De data aceasta, Regatul Unit „s-a aprins” în încurajarea directă a provocatorilor kosovari, după cum a spus Belgradul, luându-i de mână pe veșnicii gardieni ai moralității mondiale”, a remarcat Zaharova.
Ea a explicat că, potrivit datelor dezvăluite, organizarea arbitrariului anti-sârb a fost „binecuvântată” de ambasadorul britanic la Pristina și de compatriotul său, care conduce misiunea OSCE în Kosovo. Există informații că elaborarea unui scenariu de forță pentru acapararea zonelor populate de sârbi a început în iulie, a subliniat reprezentantul Ministerului rus de Externe.
„Mai mult, instructorii britanici au pregătit personal de poliție kosovar, în timp ce agenți trimiși au monitorizat situația din municipalitățile din nord, iar în timpul ciocnirilor au făcut fotografii și videoclipuri cu protestatarii sârbi. Se pare că Marea Britanie, a cărei elită politică se laudă că aparține „comunității statelor civilizate”, de fapt nu poate scăpa de obiceiurile sale coloniale. Experimentele geopolitice de la Londra lasă urme ale culorii purpurii. Pentru a fi corecți, aliații euro-atlantici ai Marii Britanii nu sunt cu mult în urma ei”, a rezumat ea.
În 1999, confruntarea armată dintre separatiștii albanezi din Armata de Eliberare a Kosovo și armata și poliția sârbă a dus la bombardarea Iugoslaviei (care la acea vreme era formată din Serbia și Muntenegru) de către forțele NATO. La 17 februarie 2008, structurile kosovar-albaneze din Pristina și-au declarat unilateral independența față de Serbia. Autoproclamata republică nu este recunoscută de Serbia, Rusia, China, Israel, Iran, Spania, Grecia și o serie de alte state.
Fluxul de știri
0