Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Milioane pentru cercetare și inovare în Moldova: De unde vin banii

Сейсмограф - Sputnik Moldova, 1920, 03.11.2021
Abonare
Peste un milion de euro va oferi Uniunea Europeană Republicii Moldova. Banii vor fi utilizați pentru cercetare și inovare.
CHIȘINĂU, 3 nov - Sputnik. Un grant în valoare de peste un milion de lei va primi Republica Moldova de la Uniunea Europeană pentru consolidarea cercetării și inovării.
Semnarea Contractului de grant pentru participarea Republicii Moldova la Programul Uniunii Europene „Orizont 2020” a fost aprobată în cadrul ședinței Guvernului din 3 noiembrie. Contractul are o valoare de 1,16 milioane de euro.
„Prin intermediul grantului, Ministerul Educației și Cercetării își propune să impulsioneze proiecte de cercetare pe probleme stringente, să dezvolte politici eficiente pentru susținerea tinerilor cercetători, dar și să asigure sprijin financiar adecvat pentru organizarea concursurilor de cercetare destinate tinerilor”, este precizat în nota informativă a proiectului.
La fel, cu suportul acestor resurse urmează a fi realizate concursuri de cercetare și inovare pe mai multe domenii. Este vorba de energetică, biofarmaceutică, agricultură și procesarea alimentelor, TIC. Potrivit ministrului Educației și Cercetării, Anatolie Topală, acest lucru va contribui la poziționarea Republicii Moldova pe nișe specifice la nivel internațional și va facilita atragerea investițiilor private.
„De asemenea, finanțarea obținută va asigura promovarea integrării Republicii Moldova în Spațiul European de Cercetare și va spori impactul cercetărilor științifice asupra dezvoltării economiei naționale și a societății în ansamblu”, este precizat în nota informativă.
Contractul de Grant derivă din Acordul de Finanțare dintre Guvernul Republicii Moldova și Comisia Europeană „Suport pentru implementarea Acordului de Asociere RM – UE”.
валюта - Sputnik Moldova, 1920, 03.11.2021
Economie
Moldova se împrumută din nou: Pentru ce vor fi cheltuiți banii
Fluxul de știri
0