Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Trei magistrați ar putea fi numiți în funcția de judecători la CSJ: Cine sunt candidații

© Sputnik / Miroslav RotariCurtea Supremă de Justiție
Curtea Supremă de Justiție - Sputnik Moldova, 1920, 03.11.2021
Abonare
Trei magistrați ar putea fi numiți în funcția de judecători la Curtea Supremă de Justiție. Candidaturile acestora urmează să fie aprobate de către Parlament.
CHIȘINĂU, 3 nov - Sputnik. Oxana Robu, Ghenadie Plămădeală și Dorel Musteață ar putea fi numiți în funcția de judecători la Curtea Supremă de Justiție, până la atingerea plafonului de vârstă de 65 de ani. În cadrul ședinței de astăzi a Comisiei juridice, numiri și imunități, deputații au examinat rapoartele pentru trei proiecte de hotărâre.
Potrivit unui comunicat de presă al Parlamentului, candidatura lui Dorel Musteață va fi propusă în plenul Legislativului pentru a fi votată în funcția de judecător la CSJ. Totodată, în cazul Oxanei Robu și al lui Ghenadie Plămădeală, rapoartele asupra proiectelor de hotărâre nu au întrunit numărul suficient de voturi. Astfel, potrivit Parlamentului, aprobarea celor doi candidați rămâne la latitudinea deputaților.
În 2004, Oxana Robu a fost numită pe un termen de cinci ani, în funcția de judecător la Curtea de Apel Chișinău. Anul trecut, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a propus Parlamentului numirea judecătorului Oxana Robu în funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție.
Ghenadie Plămădeală a fost numit, în 2004, în funcția de judecător, până la atingerea plafonului de vârstă. În 2018, Ghenadie Plămădeală a fost numit judecător specializat în materie de drept penal la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani,, începând cu 1 ianuarie 2019. În 2020, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a propus Parlamentului numirea judecătorului Ghenadie Plămădeală în funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție.
Curtea de apel Chișinău - Sputnik Moldova, 1920, 02.11.2021
Societate
Magistrații au respins cererea lui Stoianoglo: Ce a solicitat procurorul general suspendat
Dorel Musteață a fost detașat în 2017 din funcția de judecător la Judecătoria Chișinău, pentru exercitarea mandatului de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, până în octombrie 2022. În 2018, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a propus Parlamentului numirea lui Dorel Musteață în funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție, până la atingerea plafonului de vârstă – 65 de ani.
Este de menționat faptul că promovarea în funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție se aprobă de către Parlament, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii.
Fluxul de știri
0