Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Magistrații au respins cererea lui Stoianoglo: Ce a solicitat procurorul general suspendat

© Sputnik / Mihai CarausCurtea de apel Chișinău
Curtea de apel Chișinău - Sputnik Moldova, 1920, 02.11.2021
Abonare
Magistrații Curții de Apel au declarat că cererea înaintată de Alexandr Stoianoglo este inadmisibilă.
CHIȘINĂU, 2 nov - Sputnik. În cadrul ședinței de astăzi de la Curtea de Apel Chișinău, magistrații au examinat cererea lui Alexandr Stoianoglo împotriva Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), prin care procurorul general suspendat a contestat hotărârea CSP în urma căreia a fost inițiată urmărirea penală în privința sa. Judecătorii au declarat inadmisibilă cererea înaintată de Stoianoglo.
Asta se întâmplă după ce, pe 5 octombrie, membrii CSP l-au suspendat pe procurorul general din funcție, apoi a fost reținut chiar înainte de un briefing de presă pe care îl anunțase pentru ora 18:00. Astfel, la solicitarea procurorului Victor Furtună, ofițerii mascați ai serviciilor speciale l-au scos pe Stoianoglo din clădirea Procuraturii Generale, apoi l-au plasat în izolatorul de detenție preventivă pentru 72 de ore.
Precizăm că pe 29 octombrie procurorii au cerut prelungirea arestului la domiciliu a lui Stoianoglo pentru încă 30 de zile.
Este de menționat faptul că decizia de astăzi a magistraților Curții de Apel Chișinău este cu drept de recurs la Curtea Supremă de Justiție.
Amintim că Alexandr Stoianoglo a fost reținut în seara zilei de 5 octombrie, chiar înainte de briefingul de presă anunțat de acesta. La solicitarea procurorului Victor Furtună, ofițerii mascați ai serviciilor speciale l-au scos pe Stoianoglo din clădirea Procuraturii Generale, apoi l-au plasat în izolatorul de detenție preventivă pentru 72 de ore.
Arestarea procurorului general a provocat mai multe acțiuni de protest la Comrat și Chișinău.
În data de 8 octombrie, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au admis parțial demersul procurorului de caz Victor Furtună, iar procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Totodată, pe 15 octombrie, magistrații Curții de Apel au luat decizia de a respinge recursul procurorului pe caz prin care a fost solicitat arestul lui Stoianoglo în penitenciar, dar și recursul avocaților acestuia prin care s-a solicitat cercetarea lui în libertate. Astfel, Stoianoglo a rămas în arest la domiciliu.
Задержание генерального прокурора Александра Стояногло - Sputnik Moldova, 1920, 29.10.2021
Politică
Procurorii cer încă 30 de zile de arest la domiciliu pentru Stoianoglo
Cea mai gravă învinuire care îi este adusă lui Stoianoglo ține de modificarea cadrului legal prin care a facilitat implementarea schemei de spălare a banilor în proporții deosebit de mari. I se încriminează că, în perioada când a fost președinte al comisiei parlamentare, ar fi introdus un amendament la legea cu privire la spălarea de bani, ceea ce a dus la favorizarea spălării banilor. De fapt, amendamentul a venit de la Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice și a Corupţiei.
Procurorul general suspendat pledează nevinovat și se arată revoltat de învinuirile care i se aduc.
Fluxul de știri
0