Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Spînu: Avem aproximativ cinci luni pentru efectuarea auditului la „Moldovagaz”

© Sputnik / Mihai CarausMoldovagaz
Moldovagaz - Sputnik Moldova, 1920, 02.11.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Viceprim-ministrul a explicat cum va fi organizat auditul la întreprinderea Moldovagaz.
CHIŞINĂU, 2 nov - Sputnik. Pentru realizarea auditului la Moldovagaz, Guvernul Republicii Moldova are la dispoziție nu mai mult de cinci luni. Viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spinu a declarat acest lucru marți, în cadrul unei emisiuni la postului public de televiziune.
”Avem aproximativ patru-cinci luni pentru realizarea acestui audit. Este necesar ca el să aibă loc cât mai curând”, a spus vicepremierul.
Efectuarea auditului la SA Moldovagaz este parte a acordurilor la care s-a ajuns în cadrul negocierilor dintre reprezentanții Guvernului Republicii Moldova, Gazprom și Moldovagaz cu privire la contractul pe termen lung de furnizare a gazului în țara noastră. Auditul urmează să stabilească suma datoriei Moldovei către Gazprom pentru combustibilul furnizat țării în anii precedenți. Între Guvernul Republicii Moldova și Gazprom există anumite nepotriviri în ceea ce privește suma datoriei acumulată pentru gazul deja consumat.
Андрей Спыну - Sputnik Moldova, 1920, 02.11.2021
Societate
Gata cu criza gazelor: Continuă să crească presiunea în conducte - Precizările lui Spînu
Potrivit viceprim-ministrului, după stabilirea termenelor controlului, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale împreună cu Agenția Proprietății Publice vor organiza o licitație internațională pentru selectarea unei firme de audit.

Criza gazelor în Moldova

Moldova a convenit cu Gazprom să prelungească contractul de furnizare a gazelor pentru următorii cinci ani, negocierile s-au încheiat săptămâna trecută la Sankt Petersburg.
În cadrul negocierilor, după cum a menționat anterior viceprim-ministrul Andrei Spînu, a fost aprobată formula de formare a prețului propusă de partea moldovenească, care are la bază pe raportul dintre prețurile de piață la gaz și petrol.
Contractul de livrare a gazelor cu concernul rus Gazprom a expirat pe 30 septembrie. Acesta a fost prelungit cu încă o lună, până pe 31 octombrie. În luna curentă însă țara noastră achită pentru gazul livrat un preț de piață de 790 de dolari pentru o mie de metri cubi.
În perioada 21-22 octombrie, viceprim-miniștrii moldoveni Vlad Kulminski și Andrei Spînu au avut prima rundă de negocieri cu privire la contractul pentru gaze cu șeful adjunct al Administrației Prezidențiale Dmitri Kozak, directorul general al SRL ”Gazprom Export” Elena Burmistrova și ministrul rus al Energiei Nikolai Șulginov . Părțile nu au reușit să ajungă la o înțelegere.
Cât costă gazul în diferite țări ale lumii  - Sputnik Moldova, 1920, 02.11.2021
Infografic
Cât costă gazul în diverse țări ale lumii
Totodată, Moldova a început să caute surse alternative de furnizare a combustibilului albastru în țară. Pe 25 octombrie, Moldova a făcut prima achiziție de gaze de la alt furnizor decât Gazprom: a fost semnat un contract pentru achiziția de probă a un milion de metri cubi de gaz de la PGNiG din Polonia. În cursul săptămânii, Moldova a achiziționat gaz de asemenea de la compania olandeză Vitol, de la compania elvețiană DXT Commodities și de la Naftogaz din Ucraina.
A doua rundă de negocieri cu Gazprom a avut loc în perioada 27-29 octombrie. La discuțiile cu șeful Gazprom, Alexei Miller, Republica Moldova a fost reprezentată de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu și de președintele Consiliului de Administrare al SA Moldovagaz Vadim Ceban. Părțile au reușit să ajungă la un acord cu privire la prelungirea contractului de furnizare a gazelor în condițiile propuse de partea moldovenească. S-a ajuns și la un acord privind efectuarea unui audit al datoriei istorice a companiei Moldovagaz față de Gazprom.
Fluxul de știri
0