Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Gata cu criza gazelor: Continuă să crească presiunea în conducte - Precizările lui Spînu

© Sputnik / Mihai CarausАндрей Спыну
Андрей Спыну - Sputnik Moldova, 1920, 02.11.2021
Abonare
Presiunea în conductele de gaz continuă să crească, iar lucrurile încep să vină la normal. Declarația a fost făcută de către vicepremierul și ministrul Infrastructurii Andrei Spînu.
CHIȘINĂU, 2 nov - Sputnik. Presiunile din toate segmentele sistemului de transport al Moldovatransgaz sunt peste valorile critice și continuă să crească, iar valoarea medie a presiunii gazelor naturale din conductele magistrale ale sistemului de transport este de circa 22,6 bar. Andrei Spînu a menționat că volumul de gaze naturale care urmează să intre în punctele de interconectare cu Ucraina, la ziua de astăzi constituie un volum de 14,2 milioanele de metri cubi, în comparație cu 5,7 milioane de metri cubi pe zi în luna octombrie.
Precizările vin în contextul în care Republica Moldova a semnat un contract de livrare a gazelor naturale cu Gazprom pe un termen de cinci ani.
Vicepremierul a mai precizat pe pagina sa de Facebook că din totalul de 4 430 de obiective din Chișinău, 3 335 sunt deja conectate la căldură, ceea ce înseamnă 75% din totalul de obiective:
2 540 blocuri locative, ceea ce constituie peste 90% din fondul locativ,
142 de grădinițe,
124 de școli/licee,
58 de instituții medicale,
50 de instituții superioare de învățământ,
283 de agenți economici,
114 case particulare.
Spînu a menționat că astăzi urmează să mai fie conectate la încălzire încă 136 de blocuri locative din Capitală.
„Din cele 2.845 de blocuri locative neconectate, cca 170 sunt neconectate, din considerentul că administratorii nu au solicitat furnizarea energiei termice pentru încălzire”, se menționează în postarea lui Andrei Spînu.
La fel, începând cu data de 30 octombrie CET-Nord a revenit la regimul normal de lucru și a început a conecta consumatorii conform graficului și regimurilor tehnologice de producere. Potrivit lui Spînu, în prezent sunt conectate toate obiectele sociale și 412 blocuri locative din numărul total de 719.
Viceprim-ministrul a afirmat că în perioada următoare „Termoelectrica” urmează să înceteze să folosească păcura și să treacă la arderea gazelor naturale. Totodată, urmează să fie suplimentate rezervele cu combustibil alternativ. Va fi compensat volumul de gaze naturale preluate din conturile de echilibrare operaționale ale sistemului ucrainean și românesc de transport al gazelor naturale și va fi compensat volumul de energie electrică consumat din sistemul electroenergetic al Ucrainei.
 валюта - Sputnik Moldova, 1920, 02.11.2021
Economie
De ce cresc prețurile la carburanți și la produse alimentare: Explicația expertului
Amintim că pe data de 29 octombrie, negocierile cu Gazprom s-au încheiat, iar în urma acestora contractul cu concernul rus a fost prelungit pentru o perioadă de cinci ani. Părțile au agreat formula de preț propusă de partea moldovenească. Vicepremierul Andrei Spînu a menționat însă că nu poate face publice detaliile despre formarea prețului, invocând secretul comercial.
Fluxul de știri
0