Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ministrul Mediului, la summitul liderilor mondiali 2021: Ce se discută la eveniment

© Photo : Facebook / UNDP Moldova Iuliana Cantaragiu
 Iuliana Cantaragiu - Sputnik Moldova, 1920, 02.11.2021
Abonare
În aceste zile, ministrul Mediului, Iuliana Cantaragiu, se află în Marea Britanie unde participă la Summitul liderilor mondiali 2021 în cadrul căruia este lansată cea de-a 26-a sesiune a Conferinței statelor părți la Convenția-cadru a ONU privind schimbările climatice.
CHIȘINĂU, 2 nov - Sputnik. În perioada de 31 octombrie - 12 noiembrie, la Glasgow, Regatul Unit al Marii Britanii, se desfășoară Summitul liderilor mondiali 2021 în cadrul căruia este lansată cea de-a 26-a sesiune a Conferinței statelor părți la Convenția-cadru a ONU privind schimbările climatice (COP 26). La eveniment, țara noastră este reprezentată de către ministrul Mediului, Iuliana Cantaragiu, și ambasadoarea Republicii Moldova la Londra, Angela Ponomariov.
Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Mediului, scopul evenimentului este de a seta pașii concreți care vor accelera acțiunile întreprinse în vederea combaterii schimbărilor climatice. Acest eveniment trebuia să aibă loc anul trecut, dar din cauza pandemiei de COVID-19 el a fost amânat pentru un an.
În cadrul evenimentului, membrii delegațiilor din aproape 200 de țări discută despre combaterea fenomenului încălzirii globale dar și despre renașterea naturii prin trecerea de la cărbune la energia verde. Provocările legate de reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră la fel se găsesc pe agenda participanților la eveniment.
„Angajamentul UE prevede o viziune strategică pe termen lung pentru o economie a UE prosperă, modernă, competitivă și cu impact neutru asupra climei, prin reducerea emisiilor cu cel puțin 55% până în 2030. Obiectivul final fiind atingerea neutralității climatice până în 2050. Măsurile luate implică toate sectoarele economiei. Toate domeniile, toate ramurile industriale trebuie să fie conștiente de tranziția din următorii 30 de ani”, se precizează într-un comunicat de presă al ministerului Mediului.
Ministerul a menționat că țara noastră a suferit schimbări industriale și sociale radicale, în ultimii 30 de ani. Astfel, emisiile de gaze cu efect de seră au scăzut cu aproximativ 68% din 1990.
„Au avut loc schimbări în industria grea, o scădere mare a consumului de energie, schimbări în agricultură, extinderea transporturilor și dezvoltarea infrastructurii. S-a realizat o schimbare semnificativă a combustibilului de la cărbune și petrol la gaze naturale și surse regenerabile și o transformare în activități industriale mai puțin consumatoare de energie”, se menționează în comunicat.
Vladimir Putin - Sputnik Moldova, 1920, 02.11.2021
Internațional
Putin: Rusia întreprinde măsuri energice pentru salvgardarea pădurilor
Totodată, ministerul a precizat că prioritățile Republicii Moldova în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră se referă la extinderea suprafețelor forestiere, implementarea unor tehnologii eficiente de gestionare a deșeurilor, trecerea la o economie verde și circulară, îmbunătățirea eficienței energetice și promovarea surselor regenerabile de energie și promovarea conservării solului terenurilor agricole.
Fluxul de știri
0