Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Lavrov, dezamăgit de cultura Occidentului de a negocia

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Accesați arhiva multimediaSerghei Lavrov
Serghei Lavrov - Sputnik Moldova, 1920, 02.11.2021
Abonare
Serghei Lavrov a declarat că este dezamăgit de cultura diplomatică și cea a negocierilor în Occident.
CHIȘINĂU, 2 nov – Sputnik. Ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat că este dezamăgit de cultura diplomatică și de negocieri din Occident, pentru că în discuțiile legate de subiecte internaționale sensibile Vestul fie dă dovadă de neputință, fie „trișează”.
“Este o manieră neonestă, a declarat șeful diplomației ruse la postul de televiziune într-un interviu la Rossiya 24.
Ministrul a adăugat că, în contextul întrevederilor în „formatul Normandia”, partenerii occidental încearcă să prezinte Rusia drept o parte a conflictului în Estul Ucrainei, făcând trimitere la “o ambiguitate constructivă”.
“Noi spunem: despre ce ambiguitate e vorba? E indicat: Kievul, Donețkul, Luganskul urmează să poarte consultări și să convină asupra statutului special, amnistiei, alegerilor sub egida OSCE. Totul este scris acolo”, a subliniat el.
Potrivit ministrului, Rusia amintește că în conflictul din Estul Ucrainei sunt implicați doar cei menționați în document, cei pe care Consiliul de Securitate al ONU i-a obligat să îndeplinească ceea ce au semnat. În replică, partenerii occidentali ne amintesc de Crimeea.
Serghei Lavrov - Sputnik Moldova, 1920, 01.11.2021
Rusia
Lavrov, despre planurile NATO de a crea baze în România, la Marea Neagră
“Noi spunem: în primul rând, nu am anexat Crimeea, ci am răspuns la solicitarea locuitorii peninsulei, care ajunseseră în pericolul de a fi nimiciți. Îmi amintesc foarte bine cum liderii “Sectorului de Dreapta”* declarau: “Trebuie să-i alungăm pe ruși din Crimeea, pentru că ei niciodată nu vor gândi și nu vor vorbi în ucraineană”... Nu e vorba deloc despre o figură de stil”, a declarat Lavrov.
Totodată, el a invocat afirmațiile președintelui Ucrainei, Vladimir Zelenski: “Dacă te simți rus, pleacă în Rusia”.
“Este vorba de aceeași ideologie pe care ”Sectorul de Dreapta”* a proclamat-o imediat după ce documentul garantat de UE cu privire la reglementarea crizei a fost a doua zi călcat în picioare de cei care l-au semnat împreună cu președintele Ianukovici în numele opoziției”, a menționat oficialul rus.
Lavorv a ținut să menționeze că atunci când li se amintește acest fapt, partenerii occidentali neagă totul.
Relațiile dintre Moscova și Kiev s-au deteriorat pe fondul situației din Donbas după lovitura de stat din februarie 2014. Ucraina a acuzat în repetate rânduri Rusia că a intervenit în afacerile interne ale țării. În ianuarie 2015, Rada Supremă a adoptat o declarație în care Federația Rusă este numită „țară agresor”. Kremlinul neagă orice acuzație și le numește inadmisibile. Rusia a afirmat în repetate rânduri că Ucraina trece printr-o criză politică internă și că Moscova este interesată ca Kievul să o depășească.
*Organizație teroristă interzisă în Rusia.
Serghei Lavrov - Sputnik Moldova, 1920, 01.11.2021
Politică
Lavrov a comentat acutizarea situației în Ucraina
Fluxul de știri
0